Крајишка љепотица ускоро ваздушна бања

Јана Кезић
Крајишка љепотица ускоро ваздушна бања

ПРИЈЕДОР - Сјећање на прошлост и догађаје из Другог свјетског рата основни су разлог проглашења Козаре националним парком, али ова крајишка љепотица данас, осим природним богатством, своје посјетиоце привлачи и бројним интересантним садржајима, а циљ је да у наредном периоду постане и ваздушна бања.

Да је у Националном парку “Козара” проширена туристичка понуда, свједочи новоизграђена планинарска стаза “Ферата”, као и то што су посјетиоци ове године могли изнајмити бицикле и електричне мотоцикле.

Директор Националног парка “Козара” Божидар Николетић рекао је за “Глас Српске” да је Козара специфична због историјске традиције, а музеј и споменик су њени основни симболи.

- Нови садржаји су се добро показали и за њима влада велико интересовање. Осим тога, многи кажу да је ваздух на Козари љековит, па ћемо у наредном периоду радити на томе да Национални парк добије сертификат ваздушне бање - казао је Николетић, додајући да су неке кораке већ предузели.

Још нема званичних података о томе колико је људи ове године посјетило Козару, али према ријечима Николетића, тај број би могао премашити 100.000 посјета. Објаснио је да га посебно радује и то што је у посљедње вријеме све више ђачких излета и екскурзија.

- Првенствено долазе основци, што нам је веома драго, а осим тога, имали смо и занимљиве изложбе у нашем музеју. Ове сезоне посебно се истиче изложба која је приређена у сарадњи са Музејом жртава геноцида из Београда, а посјећеност је била на завидном нивоу - казао је Николетић.

Када је ријеч о интересантним садржајима на Козари, посебно се истиче Авантура парк. Николетић је подсјетио да је ријеч о полигону на којем се могу рекреирати и забавити посјетиоци готово свих узраста.

- Изазов у парку чини више од 60 платформи. Током савладавања препрека корисници побољшавају моторику, равнотежу, снагу и спретност, а подижу и ниво адреналина у крви - рекао је Николетић и додао да је ове године за Авантура парком владало велико интересовање.

Ранијих година овај парк је радио до 1. октобра, али ове године, због великог интересовања, биће отворен све док временски услови то буду допуштали.

- На Козару долазе како домаћи, тако и страни туристи, а ријеч је углавном о људима из региона, али и западне Европе. Они нас често контактирају путем мејла и траже боравак у нашим бунгаловима. У току је реновирање једног од њих и тај посао требало би да буде завршен до краја године - казао је Николетић.

Додао је да велики проблем на планини представља мањак смјештајних капацитета.

- Имамо информацију да је хотел на нашој планини купљен, али са купцем још нисмо контактирали. Ипак, надамо се да ће обнова хотела убрзо почети како би се повећао смјештајни капацитет - рекао је Николетић.

Скијање

Божидар Николетић каже да се о скијалишту на Козари брине Планинарско друштво “Љубијски рудар”.

- С њима имамо изузетну сарадњу и они увијек имају добре идеје како би се скијалиште побољшало. Када је ријеч о спремању самог скијалишта за зимску сезону, припреме теку добро. Проширен је капацитет угоститељског објекта, сређују стазу, као и ски-лифтове, а праве и нову кућицу за наплату да се не би стварале велике гужве код ски-лифта - рекао је Николетић, додајући да се припрема и паркинг на платоу код скијалишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана