Крај топлотног таласа или само предах?

ГС
Крај топлотног таласа или само предах?

БАЊАЛУКА - Топлотни талас који је, уз мање осцилације у максималној температури ваздуха, трајао од краја јула завршен је у недјељу, 18. августа, уз пљускове са грмљавином и локалне непогоде, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Током тог периода најтоплији градови у Републици Српској били су Вишеград са 42,4 степена и Зворник са 41,8 степени Целзијусових.

У свим предјелима је било врло топло, а температура изнад 30 степени измјерена је и на планинама.

Послије рекордног броја тропских ноћи у јулу, у Бањалуци је и у августу забиљежен највећи број тропских ноћи од кад се врше мјерења. Било је чак осам тропских ноћи, до 19. августа, а претходно је максимум износио пет тропских ноћи из 2018. године.

Из Завода подсјећају да је од 27. јула температура свакодневно у већини предјела прелазила 30 степени, а посебно је било вруће од 9. августа када је поново јачао утицај гребена са југозапада уз прилив веома топлог ваздуха са сјевера Африке.

Истичу да је сваким даном било све топлије, а максимална температура ваздуха је прелазила 40 степени Целзијусових од 13. до 18. августа.

Било је и углавном суво уз рјеђу појаву локалних пљускова. Пљускови су били нешто чешћи у периоду од 14. до 18. августа када је понегдје било и локалних непогода.

Због дугог веома топлог и сушног периода дошло је и до појаве пожара на отвореном, а најјачи су били у региону Зеленгоре и у Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана