Крај октобра можда доноси и снијег?

Агенције
Крај октобра можда доноси и снијег?

БАЊАЛУКА - Сљедећа недјеља ће донијети разноврсне временске услове са израженом температурном инверзијом и присуством хладне кошаве, дневне температуре биће између 15°C и 20°C, пружајући пријатне услове током већег дијела дана. Међутим, јутарње температуре ће бити знатно хладније, у распону од 5°C до 10°C.

Метеоролог Иван Ристић средином недјеље најављује удар хладне кошаве.

"Промјене у глобалној атмосферској циркулацији резултирале су доминацијом умјерено-континенталне климе у нашем региону. Током сљедеће недјеље, спрега Азорског и Сибирског антициклона ће значајно утицати на вријеме. Ови антициклони доносе стабилне атмосферске услове, али и промјене у температури", наводи Ристић.

Марко Чубрило најављује, такође, стабилно вријеме у нашем дијелу Европе бити под утицајем стабилног и јаког антициклона, који ће условљавати суво вријеме.

"До око 25. октобра вјероватно ће вријеме остати стабилно, с хладним ноћима и јутром, понегдје уз појаву магле, док су на високим котлинама планина преко 1.500 метара надморске висине, могуће и приземне мразеве. Током дана очекује се мало до умјерено облачно или претежно сунчано вријеме уз врло пријатне температуре", објашњава Чубрило.

Максималне температуре ће се кретати од 14 до 23 степена Целзијуса, док би на југу региона локално могло бити и око 26 степени Целзијуса. Додаје и да ће у периоду од 18. до 20. октобра у кошавском дијелу региона могућ појачан југоисточни вјетар.

"Око 25. октобра постоји могућност погоршања времена и јачег захлађења, које би по тренутним подацима планинама региона могло донијети и први конкретнији сњежни покривач. Како је то за сада јако далек период, нема потребе сувише причати о томе, већ ваља уживати у наредних десетак дана који ће донијети лијепу страну јесени", закључује Чубрило.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана