Крај бербе малине, а откупна цијена није позната

Srna
Foto: Srna

БРАТУНАЦ- Берба малине у средњем Подрињу приводи се крају, а откупна цијена још није дефинитивно позната, што узрокује незадовољство код више од 2.000 узгајивача.

Иван Стојановић, предсједник Управног одбора Удружења малинара "Виламет", које окупља узгајиваче из Милића, Сребренице и Братунца, рекао је да хладњачари, односно откупљивачи и ове године праве међусобне дилове и наступају монополистички, што је превршило сваку мјеру.

"Они се међусобно договоре и лимитирају откупну цијену. Берба се за неколико дана завршава, јер ове сезоне траје краће због суше, а откупљивачи још нису објавили коначну цијену", рекао је Стојановић новинарима.

Он је навео да власници већих хладњача чекају крај бербе и уцјењују узгајиваче не саопштавајући цијену.

"Због тога смо договорили да идуће године подржимо само мање хладњаче чији су власници коректнији и њима ћемо предавати род малине јер боље плаћају", истакао је Стојановић.

Стојановић је навео да је неколико хладњачара из средњег Подриња објавило откупну цијену малине од седам до девет КМ по килограму са чиме узгајивачи нису задовољни, нагласивши да је неприхватљиво да цијена буде нижа него у Србији, 10 КМ по килограму, јер се ради о истој врсти и квалитету. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана