Краћа радна седмица у Српској само изузетак

Јана Кезић
Краћа радна седмица у Српској само изузетак

БАЊАЛУКА - Продужени викенд, више одмора, мање стреса, боље расположење запослених, а једнака плата и продуктивност били су водич за доношење одлуке о четвородневном радном времену у неколицини домаћих фирми, али за већину радника у Српској то је и даље недостижан сан.

Једна бањалучка маркетиншка агенција недавно је најавила да ће од јесени њени радници умјесто стандардних пет, радити четири дана у седмици, а за исти износ плате.

Из ове агенције саопштили су да и даље раде свих пет радних дана у седмици, јер су запослени подијелили слободне дане на начин да један дио њих не ради петком, а други понедјељком.

Овакав принцип рада изазвао је полемику између представника послодаваца и радника, чији су ставови и иначе опречни о сличним темама. 

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић за “Глас Српске” каже да скраћену радну седмицу није могуће спровести у пракси.

- Могуће је да се ради и само два дана, али за пола плате, на шта, наравно, нико не би пристао. Радници раде на сат и што више раде, имају већу плату. Наравно, ако неко има мање посла, може се десити да ради четири, три или два дана, али то није концепт који је одржив - рекао је Тривић.

Предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић каже да су искуства европских земаља које су увеле такво радно вријеме позитивна.

- Искуства показују да је тада продуктивност већа и да су радници задовољнији, те да је то корисно и за послодавца, који има задовољнијег и продуктивнијег радника, али и за самог радника који има више времена да се посвети себи и породици - рекла је Мишићева.

Додала је да се самим тим смањује и стрес.

- Требало би о томе размислити и направити добру анализу, па видјети шта се добија, а шта губи. Када бих лично одлучивала о томе, сигурно да бих дала глас да се радна седмица скрати са пет на четири радна дана, али да не долази до смањења плата - рекла је Мишићева. Међутим, подсјећа да је код нас проблематично и увођење нерадне недјеље.

- Имамо проблем да уведемо нерадну недељу за трговце и отпор послодаваца је огроман, а у већини европских земаља је потпуно нормално да се не ради недјељом - казала је Мишићева.

Бањалучанка Ана Савић нада се да ће и код нас заживјети иницијатива о четвородневној радној седмици.

- Чак би ми било прихватљиво да током та четири дана радим и прековремено, ако треба. То би био као неки баланс, јер овако ми се чини да све вријеме само идем на посао, а да не причам о обавезама које не могу да урадим током радног времена. Било би то вишеструко корисно за све - рекла је Савићева. 

Посао од куће

Саша Тривић каже да ни рад од куће, који је био нарочито актуелан током пандемије вируса корона, није испунио очекивања.

- Фирме у којима запослени раде од куће имају проблеме, јер се радници не друже са другим људима, па постану асоцијални. Осим тога, нису продуктивни и нема креативне сарадње између њих - рекао је Тривић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана