Козомара: Министарство ФБиХ не исплаћује премије кооперантима - Србима повратницима

Срна
Козомара: Министарство ФБиХ не исплаћује премије кооперантима - Србима повратницима

ШИПОВО - Директор Пољопривредне задруге "Планинско млијеко" из Шипова Милорад Козомара рекао је Срни да Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Федерације БиХ /ФБиХ/ не исплаћују премије за млијеко кооперантима из Гламоча, Дрвара, Босанског Петровца, углавном Србима повратницима.

Козомара каже да је Пољопривредна задруга "Планинско млијеко" доставила сву потребну документацију Федералном министарству, али да за 120 дана нису добили никакав одговор. Он је објаснио да је "Планинско млијеко" нова задруга која се бави откупом млијека на подручју општина Шипово, Мркоњић Град, Рибник и Бањалука, Томиславград, Купрес, Гламоч, Дрвар и Босански Петровац, која расте сваки мјесец и има веће цијене од конкуренције.

"Сва документација је примљена и добили смо информацију да је све уредно, али још нисмо добили никакав писани одговор од дана кад смо поднијели захтјев за премију за први квартал. Закочило је код министра, вољели бисмо знати шта је разлог", рекао је Козомара.

Он је истакао да су им тражили и фискални рачун, иако је у Републици Српској велепродаја ослобођена посједовања фискалне касе, додајући да зна да неке задруге из Српске не посједују фискалне рачуне, а остварују премију за своје кооперанте.

"Једна пољопривредна задруга из Мркоњић Града има кооперанте Бошњаке, у мјесту Власиње у општини Јајце и њима Федерално министарство уредно исплаћује премије иако немају фискалне рачуне", навео је Козомара. Козомара је објаснио да им је у међувремену Пореска управа Републике Српске одобрила захтјев за фискалну касу, те су за други квартал Федералном министарству доставили дио фактура са фискалним рачуном. Он је навео да су њихова три кооперанта из Гламоча добила премију за четврти квартал прошле године од Федералног министарства кад су били у Задрузи "Агро центар" из Шипова /која такође не посједује фискални рачун/, а за први квартал ове године нису јер су сада у овој задрузи.

"Постали смо свима трн у оку. Преузели смо кооперанте у Гламочу, Дрвару, Босанском Петровцу. Углавном су то Срби повратници. Вјерујем да је циљ да се што дуже одуговлачи исплата премије, да би нам кооперанти побјегли, да бисмо изгубили име и углед и да би моја задруга пала", истакао је Козомара. Према његовим ријечима, мљекаре из Федерације БиХ Србима повратницима млијеко плаћају дупло мање, те је тако у Дрвару млијеко плаћено од 40 до 57 фенинга, у Грахову и Гламочу око 70, а у Босанском Петровцу око 60, док они плаћају од 85 до 95 фенинга.

"Мислим да је то кочница, што имамо бољу цијену, што се ширимо и што нам људи стално долазе. Проблем је што премија није одбијена, па немамо право ни жалбе. Желе то одуговлачити како бисмо изгубили кооперанте", тврди Козомара. Млијеко откупљују од фебруара 2023. године, имају око 80 коопераната и млијеко предају Млијечној индустрији "99 Градачац" и "Купрес милч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана