Козарачко коло на највишем врху Турске! (ФОТО)

Глас Српске
Козарачко коло на највишем врху Турске! (ФОТО)

БАЊАЛУКА - Приједорски планинари из ПД „Клековача“ успјешно су данас освојили планину Арарат која представља највиши врх у Турској, а потом поменути подвиг прославили, а како другачије, него козарачким колом.

Експедиција, која је завршена данас великим финалом, почела је 27. јула, а према ријечима једне од учесница, Бојане Деркућа Бевандић, припреме за овај подвиг трајале су дуго.

- Сам долазак до планине је захтјеван  и почео је путем од Приједора до Сарајева те летом на релацији Сарајево- Истанбул, потом Истанбул – Игдир, а затим трансфером комбијем до града Догубајазит на самој граници са Ираном те најзад транспортом до села Ели одакле почиње успон. Арарат је вулканска планина и није, за разлику од алпских планина, у техничком смислу захтјевна за пењање – каже она.

A snow covered mountain topDescription automatically generated

Међутим, додаје Бојана, оно што јесте изазов на овако високим горама је аклиматизација односно привикавање тијела на ваздух са знатно мање кисеоника те привикавање на ниске температуре.

- Смјештени смо били у шаторима који се налазе у базним камповима на 3.200 и 4.200 метара. Кампови су добро организовани и обезбјеђују сву логистику неопходну за боравак на планини а домаћини и локални водичи су изузетно љубазни и предусретљиви. Транспорт пртљага се обавља коњима. Са три аклиматизациона  и завршним успоном постигли смо  наш циљ - успон на врх који се налази на 5.137 метара и силазак на полазну тачку за четири дана - истиче Деркућа Бевандић.

A group of people on a snowy mountainDescription automatically generated

Позитивна ствар је, истиче Бојана, што их је пратило добро вријеме.

- Такође, планина је била благонаклона према нама и допустила да станемо на њен врх.Осим планинарења боравак у овом далеком крају свијета смо искористили и за обилазак културно - историјских споменика  од којих се, по свом значају издваја Исак пашина палата те локалитете у подножју Арарата на коме се, према легенди налазе остаци Нојеве арке по чему је ова библијска планина и најпознатија. Све у свему једно од путовања која вас промијене и која памтите цијелог живота - закључила је она.

A group of horses with backpacks on a rocky mountainDescription automatically generated

A group of people hiking on a rocky mountainDescription automatically generated

A person holding a bannerDescription automatically generated

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана