Козарска Дубица: Отворена манифестација „Запјевајмо, заиграјмо“

Срна
Козарска Дубица: Отворена манифестација „Запјевајмо, заиграјмо“

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Дому културе у Козарској Дубици вечерас је свечано отворена вишедневна културно-забавно-туристичка манифестација под називом „Запјевајмо, заиграјмо“ чији је циљ промоција традиције и обичаја, те очување националног идентитета.

Дијана Кондић, директор Центра за информисање и културу који је носилац пројекта и организатор манифестације, рекла је да су локална културно-умјетничка друштва припремила програм у коме су се пјесмом и игром представили ојкачке групе, пјевачи аматери, пјевачке изворне групе, глумци и стенд ап комичари, те вокални солисти, а у наредне двије седмице обићи ће и руралне дијелове општине.

„Иако је традиција синоним за прошлост, то је жива и многострука снага која је потребна као темељ за очување једног друштва и националног идентитета“, истакла је Кондићева.

Она је навела да пројекат увезује урбане и руралне крајеве општине, те уједно промовише туристичке потенцијале овог краја.

„Захваљујем онима који су препознали значај наше идеје, а то су Влада Републике Српске, Министарство трговине и туризма и министар Денис Шулић, општина Козарска Дубица на челу са начелником Раденком Рељићем и домаћи предузетници“, навела је Кондићева.

Манифестацију је отворио помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Предраг Тешић који је изразио наду да ће она постати традиционална.

„Пјесма чува наше обичаје, а то и треба да нам буде циљ. Овакве манифестације треба да се одржавају што чешће у све и једном нашем мјесту и допринијеће да сачувамо наше обичаје и нашу вјеру“, нагласио је Тешић.

Покровитељ манифестације је општина Козарска Дубица, а замјеник начелника општине Марко Танкосић рекао је да је пројекат веома значајан.

„Циљ манифестације је очување традиције, обичаја и наше културе. Ми који обављамо различите функције на локалном и републичком нивоу треба да се побриемо да оваквих пројеката буде што више“, изјавио је Танкосић.

Он је подсјетио да је општина у протеклом периоду урадила низ ствари да помогне културно-умјетничким друштвима, па је тако недавно на финансирање из локалног буџета уврстила КУД „Ун“ и Српско пјевачко друштво „Вишњић“.

Вечерашњу манифестацију пратили су и министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић, посланик у Народне скупштине Спске Драган Брдар, предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Владимир Рокић, те бројни Дубичани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана