Ковић: Нама је данас потребно да се „вратимо на фабричка подешавања“

Срна
Ковић: Нама је данас потребно да се „вратимо на фабричка подешавања“

ФОЧА - Свети Сава је окупио, ујединио и учинио Србе једним без обзира на то гдје живјели, у Српској, Србији, Црној Гори, Сјеверној Македонији или Хрватској, рекао је универзитетски професор Милош Ковић.

- Свети Сава нас је тако учио. Нама је данас потребно да се, како каже данашња омладина, „вратимо на фабричка подешавања“, да се вратимо Светосављу - поручио је Ковић синоћ у обраћању на Светосавској академији у Фочи.

Ковић је истакао да српски народ треба да се запита шта га је учинило тако отпорним да је преживио сеобе, геноциде, затирања, превирања.

-Из свега проистиче да су тој снази понајвише допринијели култови наших светитеља, наша богата историјска сјећања и предања, а прије свих Свети Сава - додао је Ковић.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је да је Свети Сава једна од најупечатљивијих личности богате српске историје и да је, као неприкосновена морална громада и свјетионик српства, изабрао Царство Небеско и нематеријално, умјесто властелинског, племићког и материјалног.

- Светосавље је наша звијезда водиља, која нам је освијетљавала пут у временима робовања, тираније и окупаторског мрачњаштва. Свети Сава је био уз свој род и молио се за његов спас, а његов род и народ молио се њему да га заступа пред Богом. И данас се молимо и сабирамо око Светог Саве славећи Свевишњег Господа Бога - истакао је Вукадиновић.

Светосавску академију организовали су локална управа и Центар за културу и информисање Фоча.

У програму су учествовали хор "Побратимство", Музичка академија Сарајево, драмска умјетница Бранка Николић, сестре Милица и Маја Станишић и Основна музичка школа у Фочи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана