Ковачић: Сахарског пијеска увијек има

Срна
Foto: Агенције

БАЊАЛУКА - Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Игор Ковачић рекао је Срни да сахарског пијеска, у принципу, увијек има и да из Сахаре увијек долази у мањим или већим количинама.

"Сад је временска ситуација била таква да је транспорт био изузетно изражен и захватио је широке просторе. У протеклом периоду било је кише у Славонији, преко Војводине, Београда и сада је већ у Словачкој и даље. Тамо гдје има кише га има, нема га гдје нема кише.

Забиљежен је у паперјастим бијелим облацима гдје се формирају кристалићи леда на пијеску и лако се примјети на сателитским сликама што ми пратимо", каже Ковачић. Он је истакао да је сахарски облак прешао преко Републике Српске и БиХ, али да "није изазвао никакве појаве и није пао на земљу".

Сахарски пијесак је, каже Ковачић, био изнад БиХ и прошао у три наврата, па је један талас већ на истоку, један изнад средње Европе, а један изнад западне Европе.

"Тренутно је у Медитерану и креће се према нама и прелази, то се једино на небу види, жути облаци и бијелило кроз које сунце пролази. Сам пијесак као пијесак, ако је неки фронт онда ће пасти на земљу у виду кише, зато што се на тим језграма пијеска формирају капљице и онда ми то жутило видимо на аутима, на цести, до тада то не осјетимо", рекао је Ковачић.

Он је рекао да се честице сахарског пијеска налазе у високим слојевима атмосфере и да директно не утичу на квалитет ваздуха, будући да се ради о приземним слојевима.

"Они само проузрокују онечишћење на самој површини тла својом присуством када падну кише, а овако превише не утичу. Наравно у слојевима који су изнад три и пет километара гдје се налазе те честице значе нешто, али на самој површини земље и у слојевима ваздуха који удишемо, не утичу битно на загађеност ваздуха", рекао је Ковачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана