Ковачевић: Утврдити на основу чега Шмит борави у БиХ

Srna
Foto: Srna

БАЊАЛУКА- Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је данас да је добро да Агенција за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ провјери њемачког држављанина Кристијана Шмита како би било утврђено на основу чега борави у БиХ.

"Уколико је то на основу тога што Шмит тврди, односно лажно се представља да је високи представник, а сви знамо да то није, онда је јасно да су прекршени закони и процедуре", рекао је Ковачевић новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да не смије бити заборављено да Шмит, без релевантне резолуције Савјета безбједности УН, не може бити високи представник.

"Таква резолуција не постоји. Поставља се и питање његовог обезбјеђења за које је Шмит рекао да су њемачки држављани, јер се мора знати ко су они, на основу чега бораве у БиХ, носе оружје и ко им је издао дозволу за тако нешто", рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска за суверенитет БиХ, а да се поставља питање да ли је неко у Федерацији БиХ /ФБиХ/ за суверенитет и против његовог рушења.

"Они који су против рушења суверенитета, нису ни за заштиту територијалног интегритета БиХ. То су ствари на којима ћемо видјети да ли постоји било шта што може да се назива државом када је ријеч о БиХ", рекао је Ковачевић.

Коментаришући Шмитову изјаву за "Фајненшел тајмс" да БиХ не може у ЕУ "док се не ријеши предсједника Републике Српске Милорада Додика", Ковачевић је навео да је Шмит потпуно обрнуо тезе.

"Он нам поручује да човјек који је избор грађана и побједник слободних и демократских избора не може да води земљу у ЕУ, а да неко без легимитета, као Шмит, треба да буде у БиХ. БиХ не може у ЕУ док постоје странци који су у Уставном суду БиХ и неко ко се представља као високи представник. Када ово буде промијењено онда се може причати о европском путу БиХ", рекао је Ковачевић.

Он је подсјетио да Шмит није изабран за високог представника, иако у тексту овог медија пише да је високи представник УН.

"У тексту пише како треба да буде склоњен Додик `због своје неурачунљиве политике`. Ово говори човјек који има хистеричне нападе, који за легално и демократски изабране политичке представнике грађана каже да су мајмуни у циркусу, онај који је подржавао нацисте и тражио рехабилитацију за одређене нацисте Адолфа Хитлера као највеће злочинце у историји човјечанства", рекао је Ковачевић.

Он сматра да је ово неозбиљно и да БиХ не може нигдје док Шмит не оде из ње.

"БиХ ће ићи пут ЕУ или било гдје друго само у складу са избором грађана. Избор грађан Републике Српске је Додик и на то подсјећам Шмита и све друге", закључио је Ковачевић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана