Ковачевић положио вијенац припадницима “Младе Босне”

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Делегат СНСД-а у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић данас је одао почаст и положио вијенац код Спомен-капеле припадницима “Младе Босне” на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву.

”Ово је мјесто заклињања и завјета! Данас, у дану када сам постао представник Републике Српске у институцијама на савезном нивоу, имао сам потребу да о свему прво промислим на овом мјесту!”, истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да је Спомен-капела сигурно једно од светих мјеста на којем се можемо заклети да ћемо служити отаџбини и народу онако како би требали потомци Гаврила Принципа, Богдана Жерајића, Владимира Гаћиновића, Недељка Чабриновића, Данила Илића, Вељка Чубриловића, Неђе Керовића, Митра Керовића, Михајла Мишка Јовановића, Јакова Миловића, Трифка Грабежа и Марка Перина, као и свих који су учествовали у борби за слободу нашег народа, а чија идеја је увијек била иста, као и она за коју су пали младобосанци.

Чланови “Младе Босне” 28. јуна 1914. године извршили су атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда у знак протеста против аустроугарске окупаторске политике и из тежње већинског српског народа за ослобођење и уједињење.

Сви атентатори су ухапшени и суђено им је од 12. до 28. октобра 1914. године.

Посмртни остаци видовданских хероја сакупљени су по затворима земаља бивше Аустроугарске монархије у којима су тамновали, након чега су 7. јула 1920. године сахрањени у заједничкој гробници у Сарајеву.

Спомен капела посвећена видовданским херојима отворена је 19 година касније.

На капели су исписани стихови пјесника Петра Другог Петровића Његоша: “Благо оном ко довијека живи, имао се рашта и родити”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана