Ковач: Јасеновац - највеће стратиште српског народа икада

Срна
Foto: ЈадранТребиње.ба

ТРЕБИНЈЕ - Концентрациони логор Јасеновац највеће је стратиште које се икада догодило српском народу и то садашње и будуће генерације никада не смију да забораве, изјавио је данас предсједник Удружења логораша регије Требиње Вукан Ковач.

”То морамо да држимо као историјски драгуљ. Потребно је да младе доводимо у Јасеновац и да се у школским клупама изучава трагична судбина нашег народа”, рекао је Ковач поводом Дана сјећања на жртве геноцида у логору Јасеновац, који ће бити обиљежен у неђељу, 23. априла у Спомен-подручју “Доња Градина”.

Ковач је подсјетио да је у сваком протеклом рату знатан дио српског становништва завршавао у логорима, као што је онај у Араду, Јасеновцу и у стратиштима по херцеговачким јамама, а у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату у разним логорима у БиХ и Хрватској, у којима се нечовјечно и нехумано поступало према њима.

Он је подсјетио да су логор Јасеновац, као и херцеговачке јаме, били табу тема 40 година, те изразио задовољство што је дошло вријеме да се о томе може слободно говорити.

Ковач је нагласио да су стотине хиљада припадника српског народа, жена, ђеце и нејачи страдале у злогласном Јасеновцу, Доњој Градини и осталим стратиштима на простору бивше Југославије.

“То су страшне ствари које су се догађале српском народу, али свијет нимало нема осјећаја да погледа на наше жртве. Чињеница је да је највише страдалих, по било ком основу у било којим ратовима, било српске националности, и то у борби за слободу и ослобађање од окупатора”, рекао је Ковач, који је и сам провео у логорима у Хрватској скоро четири мјесеца током посљедњег рата.

Он је нагласио да, нажалост, нарочито везано за посљедњи Одбрамбено-отаџбински рат у БиХ, постоје настојања да се српски народ погрешно представи и сврста на погрешну и нелогичну страну.

“Покушали су да нам заметну траг, али чврст и храбар српски народ је успио да се одржи и показао је да је најсложнији када му је најтеже”, рекао је Ковач.

Ковач је рекао да се тужна судбина српског народа догађа из вијека у вијек и да би зато, можда умјесто израза “његовање културе сјећања” било приличније рећи “сјећање на историјске догађаје из трагичне прошлости српског народа”.

У Доњој Градини ће у неђељу, 23. априла, бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац.

Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора “Јасеновац”, који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Према подацима Спомен-подручја “Доња Градина”, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста.

У Јасеновцу је страдало 20.000 ђеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана