Котур: Свака дијагноза захтијева индивидуалан приступ

Срна
Котур: Свака дијагноза захтијева индивидуалан приступ

БАЊАЛУКА- Савез за ријетке болести Републике Српске има 140 различитих дијагноза болести, а свака захтијева индивидуалан и детаљан приступ у борби за права обољелих, рекла је предсједник овог савеза Биљана Котур.

Котурова је истакла значај тренинга који се данас и сутра одржава у Бањалуци, а чији је циљ да удружења обољелих од ријетких болести унаприједе своје капацитете и стекну вјештине којима ће се борити за своја права и терапије.

-Стално заговарамо одређена права, али је то све сконцентрисано на двије или три особе које раде у Савезу. С обзиром на то да имамо 140 различитих дијагноза, тешко их је обухватити све и једнако заговарати права, јер су специфичне и потпуно различите, а једино им је ријеткост заједничка - рекла је Котурова Срни.

Она је навела да на тренингу учествује двадесетак представника удружења која у свом саставу имају особе обољеле од ријетких болести.

-Циљ оваквих тренинга јесте боље заговарање ради побољшања живота обољелих од ријетких болести. У том погледу ситуација је много боља сада него раније, нарочито откако постоји Савез, јер смо успјели да пласирамо наше захтјеве у јавност, да буду видљиви, па тако и да неке од њих остваримо - рекла је Котурова.

Према њеним ријечима, неки од захтјева су да обољели од ријетких болести буду ослобођени плаћања партиципације, да се сваке године на одређен начин прошири листа лијекова које финансира Фонд здравственог осигурања Српске и слично.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана