Котур: Едукацијом ојачати удружења да самостално пишу пројекте

Срна
Котур: Едукацијом ојачати удружења да самостално пишу пројекте

БАЊАЛУКА - Предсједник Савеза Републике Српске за ријетке болести Биљана Котур истакла је значај јачања ресурса и едукација у писању пројеката како би се осигурала средства за функционисање удружења из ове области.

Котурова је навела да Савез за ријетке болести заједно са Институтом за популацију и развој из Сарајева спроводи тренинге писања пројеката, додавши да је донатор ЕУ, са циљем јачање улоге цивилног друштва.

Она је рекла да данашњој едукацији у Бањалуци присуствују представници 20 удружења из области ријетких болести из Републике Српске која имају прилику да се упознају о писању пројеката и осигурању средства за функционисање.

“Едукацијом покушавамо и младе оснажити и више укључити, јер некако све се свело на бригу о болести, а не успијевамо се сами изборити за себе”, рекла је Котурова Срни.

Она је навела да овакве едукације доприносе и бољој видљивости удружења, нагласивши да се на њој треба још радити.

Котурова је истакла да званична евиденција ријетких болести води у Центру за ријетке болести Републике Српске, те да је до сада регистровано око 600 обољелих који имају 200 различитих дијагноза.

“Код нас у Савезу је регистровано 280 обољелих и 130 различитих дијагноза”, рекла је Котурова.

Предсједник Удружења родитеља дјеце са аутизмом “Дуга” из Градишке Саша Касагић рекао је Срни да су веома битне овакве едукације.

Он је истакао да “Дуга” има јако добру сарадњу са Савезом за ријетке болести, изразивши очекивање да ће се сарадња наставити у смислу што боље едукације и подршке лица са инвалидитетом.

Предавач на тренингу пројектног менаџмента и прикупљања средстава из фондова Алмир Паочић рекао је Срни да организације цивилног друштва у БиХ и региону имају јако много проблема са финансирањем одрживости и опстанка.

“Једини начин за финансирање њихових пројеката, односно активности је кроз пројектни менаџмент и аплицирање различитих пројектних приједлога како за домаће тако и стране фондове”, навео је Паочић.

Он је рекао да се удружења и организације цивилног друштва морају окренути ка пројектном менаџменту и стицању ових знања.

Едукација за корисничка удружења из области ријетких болести из Републике Српске о писању пројектних приједлога одржана је у хотелу “Јелена” у организацији Савеза за ријетке болести и подршку Института за популацију и развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана