Костајница: Утврђени критеријуми за помоћ у санацији штете од поплаве

Срна
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА - Одборници Скупштине општине Костајница данас су једногласно усвојили Одлуку о критеријумима и мјерилима за додјелу финансијске помоћи за санацију материјалне штете изазване поплавом у мају прошле године.

Начелник општине Никола Јањетовић рекао је новинарима да је помоћ за санацију штете на објектима и пољопривредним површинама обезбијеђена из средстава у износу од 100.000 КМ добијених од Савјета министара.

Он је навео да је највећа штета причињена на пољопривредним усјевима, додајући да је поплављено око 350 хектара засијаних површина.

"Дио грађана је пријавио штету зато смо и изашли са приједлогом овакве одлуке. Наравно, примићемо све остале захтјеве, изанализирати и утврдити парцеле и остало, те по овим критеријумима извршити исплату новца. Надам се да ће то бити у року од 15 дана по ступању одлуке на снагу", рекао је Јањетовић.

У одлуци се наводи да право на додјелу средстава имају власници поплављених објеката и корисници поплављеног земљишта.

Финансијска помоћ за санацију штете на пољопривредним усјевима додјељиваће се за површине засијане поврћем у износу од 2.400 КМ по хектару, те за остале културе до 243 КМ по хектару.

За санацију штете на стамбеним, пословним и помоћним објектима финансијска помоћ биће додјељивана у износу од 600 КМ за стамбене објекте, 500 КМ за пословне и 150 КМ за помоћне објекте. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана