Костајница прогласила ванредно стање ФОТО

ГС
Костајница прогласила ванредно стање
Foto: Велибор Трипић | Костајница прогласила ванредно стање

КОСТАЈНИЦА – Општина Костајница је прогласила ванредно стање након што је ријека Уна прешла ниво од 450 центиметара.

Након великог пораста водостаја ове ријеке бројни стамбени и помоћни објекти су поплављени и заплављени , као и пољопривредне површине које су под усјевима.

Одлуку о проглашењу ванредног стања донио је командант Штаба за ванредне ситуације Никола Јањетовић, на приједлог Штаба, а у 15.59 часова су се огласиле сирене за узбуну.

"Водостај ријеке Уне је у 15.00 часова достигао 450 центиметара, чиме су испуњени услови за проглашавање ванредног стања", саопштено је из Штаба за ванредне ситуације.

 

Из Штаба наводе да је ванредно стање уведено због опасности за становништво и имовину од поплава, бујица и клизишта и наређено је јединицама и саставима Цивилне заштите, јавним установама и предузећима, органима управе да поступе у складу са Планом цивилне заштите.

Привредним друштвима и другим правним лицима наређено је да изврше све мјере мобилизације с циљем отклањања опасности од поплава, а у складу са Планом цивилне заштите.

Из Штаба је саопштено да ће се пратити водостај Уне и њених притока на подручју општине Костајница, те да ће се на основу тога процијенити да ли ће се градити зечији насип у центру града.

 

У Улици Ранка Шипке најугроженија су три стамбена објекта. Вода се излила и на магистрални пут према Козарској Дубици и саобраћа се отежано и на властиту одговорност.

Обилне падавине изазвале су бројне проблеме у сјеверозападном дијелу Републике Српске. 

За сада је ситуација најтежа у општинама Костајница и Нови Град, а водени талас на Уни и Сани очекује се у току ноћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана