Косци из Српске наступили на Војвођанској косидби

Срна
Косци из Српске наступили на Војвођанској косидби

БЕОГРАД - Традиционална манифестација "Војвођанска косидба" одржана је данас у Бачком Добром Пољу код Врбаса гдје се окупило двадесетак такмичара из Србије и Републике Српске.

Међу косцима, од којих је већина или је поријеклом из Српске, нашли су се и једна жена и једно дијете.

Побједник је Недељко Керлец из Руменке, поријеклом из Јања код Шипова. Друго мјесто заузео је Драго Иванић, а треће Ђуро Керкез из Босанског Петровца.

Војвођанска косидба одржана је у организацији истоименог удружења и уз подршку општине Врбас, локалне туристичке организације и Представништва Републике Српске у Србији, у чије је име присуствовао самостални стручни сарадник Борислав Максимовић.

Максимовић је рекао Срни да манифестација у Бачком Добром Пољу на лијеп начин чува традицију, преносећи младим генерацијама обичаје и вјештине предака.

"Истовремено, на овај начин се развија сарадња и повезивање наших људи с обје стране Дрине и одржавају се везе са завичајем у Републици Српској, одакле су поријеклом бројни становници Бачког Доброг Поља и општине Врбас", истакао је Максимовић.

Предсједник Удружења "Војвођанска косидба" Цвијета Кнежевић рекла је да је овогодишња манифестација поново испунила своју сврху.

"Желим да сачувам обичаје родног краја, јер сам рођена у селу Гелићи код Котор Вароша. Зато бих волела да и тамо организујемо косидбу. Ми одлично сарађујемо са општином Котор Варош и потребно је само да обезбедимо спонзоре", нагласил је Кнежевићева.

У оквиру "Војвођанске косидбе", 13. по реду, традиционално су одржана и такмичења у надвлачењу конопца, надвлачењу штапа, бацању камена с рамена и скоку у даљ, као и ватрогасно такмичење за најмлађе у гађању мета водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана