Кошарац: Заједнички спроводити обавезе из уговора о енергетској заједници

ГС
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да је БиХ преузела једногодишње предсједавање Енергетском заједницом, у оквиру којег је потребно наставити заједничке напоре на спровођењу активности и обавеза преузетих из Уговора о успостављању Енергетске заједнице.

Кошарац је рекао и да је у свим процесима потребно обезбиједити пуну видљивост Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, јер је енергетика у примарној уставној надлежности ентитета, наведено је на “Инстаграм” профилу Кошарца.

“Моја политика је очување енергетског суверенитета Српске и ФБиХ, а што се тиче Министарства спољне трговине и економских односа, оно има искључиво координишућу улогу. Охрабрен сам чињеницом да је Савјет министара усвојио Одлуку о квалитету нафтних течних горива, што је била наша обавеза из Другог енергетског пакета. Усвајањем и ове одлуке ближи смо чланству у Свјетској трговинској организацији”, нагласио је Кошарац.

Он је изразио опредијељеност овог министарства да, у пуној координацији са надлежним институцијама Српске и ФБиХ, ради на спровођењу обавеза из Трећег и Четвртог енергетског пакета.

Кошарац је подсјетио да је Српска већ ускладила своју легислативу са европским стандардима, што је препознато у Енергетској заједници и оцијењено као врло добра политика институција Српске, нагласивши да је и ФБиХ то недавно урадила.

“Припремили смо нацрт Интегрисаног енергетског и климатског плана за БиХ до 2030. године, који предвиђа постепену декарбонизацију енергетског сектора, чиме би, с једне стране, биле спроведене међународне обавезе из Уговора о успостављању Енергетске заједнице, а са друге, водило би се рачуна да снабдијевање грађана енергијом остане безбједно и поуздано, те да имају приступачну енергију”, указао је Кошарац.

Он је изразио опредијељеност за спровођење декарбонизације енергетског сектора и достизање критеријума карбонске неутралности до 2050. године.

Основни приступ процесу декарбонизације, истакао је Кошарац, спроводи се постепеним изласком из фосилних горива, те преласком на кориштење обновљивих извора енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана