Кошарац: Забранити извоз обловине из BиХ

Срна
Кошарац: Забранити извоз обловине из BиХ

БИЈЕЉИНА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Бијељини да неће одустати од одлуке да и даље предлаже забрану извоза обловине из БиХ.

”Цијеним да оно што имамо дрвних сортимената из шумских газдинстава у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) примарно треба да остане нашим дрвопрерађивачима који запошљавају људе, социјално и друштвено су одговорни и врло активни и видљиви у спољнотрговинском промету”, рекао је Кошарац током посјете бијељиској компанији “Мега дрво”.

Он је истакао да је увијек корисно разговарати са људима који су директно у пословним активностима, што је прилика да се сагледају одлуке које се доносе.

“Наша потреба је да доносимо политике и одлуке у корист развоја привредне заједнице”, рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, компанија “Мега дрво” је респектабилна, запошљава 350 радника, извозно је оријентисана и важно је разговарати о изазовима које овакви привредници имају и активностима оних који доносе регулаторни оквир.

“Дошао сам овђе да разговарам са нашим привредницима у дрвопреради шта значи мјера забране извоза обловине цијенећи да смо донијели такву одлуку која је истекла 31. децембра и покушали смо да је поново ставимо на дневни ред”, навео је Кошарац.

Он је додао да је у овој и у другим компанијама информисан, а и његов је лични став, да је веома значајно да трупци остану домаћим дрвопрерађивачима.

“С тог аспекта ћу се потрудити да то питање поново ставим на дневни ред, јер таква иницијатива долази и из Владе Републике Српске и од ресорног министра, из Спољнотрговинске коморе, Привредне коморе Републике Српске и Коморе ФБиХ”, рекао је Кошарац.

Он је говорио и о мјери забране извоза у случају брикета која је, како каже, донесена на приједлог институција из ФБиХ, јер се кумулативно посматрало при доношењу одлуке.

“Свјесни смо чињенице да домаћи конзум не потражује брикет и да је било неопходно обезбиједити пласман брикета на тржиште гђе су наши произвођачи то договорили, али није било проходности и сагласности једног броја министара који су у том моменту долазли из ФБиХ”, навео је Кошарац.

Зато је, каже Кошарац, аутоматски у одлуци коју су сљедећу предложили брикет ослобођен забране и поново враћен у слободан режим.

Власник компаније “Мега дрво” Светозар Остојић рекао је након састанка са министром да је највећи проблем у претходна три мјесеца изазвала забрана извоза брикета и да је привреди олакшање што је та мјера прошла.

Он је нагласио и подршку забрани извоза трупаца из БиХ, оцијенивши да је тај извоз огромна штета за државу и привреднике.

“Ми тај трупац оплеменимо, упослимо кооперанте и по 10 пута већој цијени извеземо, што је много боље него извести трупац”, рекао је Остојић.

Остојић каже да његова компанија нема проблема са проналаском купца на страном тржишту и да извозе 98 одсто производње, али да се отвара проблем са радном снагом, поготово недостатком стручне радне снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана