Кошарац: Туризам кључна привредна грана за промоцију регионалне сарадње

Срна
Кошарац: Туризам кључна привредна грана за промоцију регионалне сарадње

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас у Тирани да туризам има велики друштвени, економски и политички значај, те да ова грана привреде може бити кључна за промовисање регионалне сарадње на западном Балкану.

Кошарац је у обраћању на министарској конференцији западног Балкана “Уклањање препрека за одрживи развој туризма” у организацији Савјета за регионалну сарадњу (РЦЦ), рекао да је овај скуп прилика за афирмацију реузлтата туристичких радника у Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ), као и адекватних политика надлежних ентитетских институција у овој области.

“Подаци говоре да је у 2021. години за 146 одсто повећан број туристичких посјета у односу на 2020. годину. То је најбољи показатељ адекватних политика надлежних институција у ревитализацији туристичког сектора након пандемије вируса корона”, поручио је Кошарац.

Он је похвалио напоре надлежних ентитетских министарстава и влада Републике Српске и Федерације БиХ на санирању негативних посљедица пандемије, те оцијенио да су мјере попут финансирања одређених активности и дођеле ваучера дале видљиве резултате.

Кошарац је посебно истакао значај регионалног тржишта, повезивања и заједничког туристичког производа, при чему је констатовао да је неопходно из декларативне прећи на оперативну фазу и предузети конкретне мјере у корист грађана и туристичких радника свих земаља региона.

“Наша шанса је у стратешком приступу и развоју туризма, јер имамо завидне природне љепоте које су атрактивне како за домаће, тако и за стране туристе. Морамо уложити додатне напоре у њиховој промоцији, али и озбиљно се посветити да кроз регионалне иницијативе радимо на унапређењу инфраструктуре, која је предуслов за развој туризма”, констатовао је Кошарац.

Према његовим ријечима, укидање наплате путарине на дионици која повезује Требиње и Херцег Нови добар је примјер заједничког рада на уклањању инфраструктурних баријера с циљем бољег повезивања и боље саобраћајне и путне комуникације.

Кошарац је оцијенио да институције морају пружити максималну подршку развоју туристичког сектора, при чему је као примјер позитивне праксе истакао стратешке инвестиције Владе Републике Српске у Олимпијски центар “Јахорина”.

“То је конкретан примјер доброг односа и стратешког приступа институција Републике Српске развоју и унапређењу туристичких капацитета. Такође је важно поменути и значајне инвестиције људи из реалног сектора у туризам. Таквих примјера је много у Републици Српској и ФБиХ и што је најважније, имају одличне и успјешне резултате рада”, навео је Кошарац.

Он је рекао да је у наредном периоду неопходно фокус ставити на привлачење страних инвестиција у домаћи сектор туризма.

“С тим у вези, сматрам да у периоду који је пред нама морамо радити на успостављању што већег броја интегрисаних граничних прелаза, како бисмо омогућили лакши и бржи проток људи, те смањили гужве на границама у току туристичке сезоне”, истакао је Кошарац.

У делегацији са Кошарцем на данашњој конференцији били су присутни министар туризма и екологије ФБиХ Едита Ђапо и руководилац Сектора за промоцију туризма у Туристичкој организацији Републике Српске Марко Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана