Кошарац: Треба да будемо поносни на домаће винаре

Срна
Кошарац: Треба да будемо поносни на домаће винаре

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац отворио је вечерас у Сарајеву “Вече босанскохерцеговачких вина”, уз поруку да Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/ треба да буду поносне на своје винаре, да се треба побринути да се донесе закон о вину и још интензивније радити на освајању трећих тржишта, посебно евроазијске царинске уније, али и на заштити домаћих произвођача.

Кошарац је рекао да у Републици Српској на 600 хектара има 34 произвођача вина, а у ФБиХ око 40, што је, како оцјењује, довољан капитал за будућност ове бранше.

Он је поздравио напоре домаћих винара да истрају у свом послу и да се квалитетом својих производа изборе на излазак на страна тржишта, у чему ће имати подршку и ресорних министарстава и Спољнотрговинске коморе /СТК/ БиХ.

Према његовим ријечима, из БиХ је за 10 мјесеци ове године извезено вина у вриједности од око 5,2 милиона КМ.

Званицама и гостима ове манифестације пригодним ријечима обратили су се и предсједник СТК БиХ Ахмед Егрлић, предсједник компаније “Вукоје” Радован Вукоје, као и представник СТК БиХ Огњенка Лаловић, која је истакла да су се вечерас представила 22 излагача вина, четири произвођача сира и један произвођач сухомеснатих производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана