Кошарац: Сви нивои власти обезбиједиће новац за рад експертског и правног тима за Трговску гору

Срна
Foto: Фена

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поручио је данас да ће надлежне институције на свим нивоима власти у БиХ обезбиједити новац за рад и планиране активности Експертског и Правног тима за Трговску гору.

Кошарац је на састанку са предсједавајућим Експертског тима Емиром Диздаревићем нагласио да је усаглашен модел финансирања на начин да Република Српска, Федерација БиХ /ФБиХ/ и ниво заједничких институција БиХ издвоје по трећину новчаних средстава потребних за наставак активности ових радних тијела у наредне двије године. „Република Српска води одговорну политику и охрабрујућа је чињеница да је у овогодишњем буџету издвојила милион КМ за поменуте активности. Важно је и да имамо и конкретан приједлог предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије када је у питању издвајање средстава са овог нивоа власти.

Добили смо увјерење и да ће ФБиХ планирати новац за ове намјене. У потпуности сам сигуран да ћемо у договору свих страна наћи адекватно рјешење“, нагласио је Кошарац. Саговорници су изразили подршку закључцима јучерашњег састанка предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије са члановима Координационог тијела, Експертског и Правног тима за Трговску гору. „Посебно подржавам иницијативу за одржавање састанка Тегелтије и чланова Координационог тијела за Трговску гору са премијерима Републике Српске и ФБиХ. Договорили смо да састанак у овом формату организујемо у наредних 15 дана како бисмо размотрили детаље у вези са финансирањем и другим питањима, те усагласили рјешења на корист свих грађана“, поручио је Кошарац.

На данашњем састанку разговарано је о оперативном плану активности, са фокусом на потребу да се затражи конкретна подршка и помоћ надлежних тијела у ЕУ у рјешавању предметне проблематике, с обзиром на чињеницу да је Хрватска чланица ЕУ, саопштено је из ресорног министарства.

У вези са тим Кошарац је најавио да ће наредне седмице затражити састанак са представницима Делегације ЕУ у БиХ, како би се, између осталог, разговарало о захтјевима које је БиХ упутила Пододбору за енергетику Споразума о стабилизацији и придруживању у вези са Трговском гором. „Од ЕУ ћемо тражити да нам помогне у јачању капацитета за испитивање радиоактивности у животној средини, набавци опреме за минимално двије лабораторије, као и у едукацији људских ресурса како бисмо могли одговорити на спорни изазов који је пред нас ставила Хрватска као чланица ЕУ“, навео је он.

Истакнуто је и да је неопходно покренути процедуру делинеације прекограничних подземних вода, у складу са препорукама ЕУ, имајући у виду чињеницу да је ријека Уна гранична ријека између БиХ и Хрватске. „Инсистираћемо на састанку представника надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ и Делегације ЕУ да буду обезбијеђени додатни ресурси за покретање ове процедуре, јер је то, између осталог, обавеза Хрватске као чланице ЕУ“, рекао је Кошарац.

Он је најавио и да ће упутити позив за састанак предсједавајућем Конвенције о безбједности збрињавања истрошеног горива и безбједности збрињавања радиоактивног отпада, како би се на међународном плану додатно указало на проблематику изградње одлагалишта на Трговској гори. „Састанак Конвенције заказан је половином године у Бечу, а ми ћемо настојати да у што скоријем временском року одржимо састанак са предсједавајућим овог тијела како бисмо, поред досадашњих активности, још једном обавијестили релевантне међународне структуре о нашим аргументима и неприхватљивости намјере Хрватске да изгради одлагалиште у непосредној близини границе са БиХ“, констатовао је Кошарац.

Предсједавајући Експертског тима изразио је подршку планираном моделу финансирања, те је заједнички оцијењено да питање финансија не смије бити препрека за наставак активности домаћих експерата и правних стручњака у борби против изградње спорног одлагалишта на Трговској гори. „Сви морамо дати максималан допринос јер су заштита здравља грађана у 13 општина у сливу ријеке Уне и очување природне средине нулти приоритет“, нагласио је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана