Кошарац: Отворени Балкан шанса за привредни напредак

Срна
Кошарац: Отворени Балкан шанса за привредни напредак

БАЊАЛУКА - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да јачање сарадње и унапређење економских веза на западном Балкану треба да буде приоритет политика на свим нивоима власти у БиХ.

Кошарац је поздравио активности које Србија, Сјеверна Македонија и Албанија спроводе у оквиру регионалне иницијативе Отворени Балкан, а које ће допринијети економском развоју, повећању броја инвестиција и радних мјеста, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Према његовим ријечима, иницијатива Отворени Балкан представља озбиљну шансу за привредни напредак Републике Српске и ФБиХ, будући да ће регионална економска зона омогућити олакшану трговину робом и услугама, као и слободно кретање људи и капитала у земљама региона.

- Не постоји ниједан оправдан разлог да се институције на нивоу БиХ противе укључивању у економски перспективне регионалне токове. Због тога поново позивам политичке представнике из ФБиХ да подрже и слиједе политику српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и опредјељење институција Републике Српске да заједно са Србијом и другим земљама регије будемо дио Отвореног Балкана - поручио је Кошарац.

Он је подржао политике и напоре институција Републике Српске на унапређењу пословног амбијента у Републици Српској, те оцијенио да би придруживање Отвореном Балкану значило додатни замајац укупном економском развоју.

Кошарац је истакао да ће то омогућити слободан проток људи, робе, услуга и капитала, бољу регионалну повезаност, убрзане административне процедуре, смањење трошкова, међусобно признавање сертификата, те јединствене радне дозволе.

- Регионално повезивање значи бољу економску перспективу за привреднике из Републике Српске и ФБиХ, посебно ако имамо у виду чињеницу да су земље Цефте један од наших најважнијих спољнотрговинских партнера, те да у првих шест мјесеци 2021. биљежимо повећање извоза на тржишта ових земаља за 29,6 одсто у односи на исти период прошле године - истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да је потпуно неприхватљиво да политички представници из ФБиХ успоравају и коче напредак и развој привредног сектора у Републици Српској и ФБиХ.

- Институције морају бити сервис привреди и недопустиво је да се економска перспектива блокира и саботира из политикантских разлога. Домаћи привредници не смију бити жртве таквих политика - поручио је Кошарац.

Он је поздравио активности и спремност Додика и представника институција Републике Српске да током сусрета са званичницима Србије разговарају о могућности прикључивања Републике Српске иницијативи Отворени Балкан.

- Цијенећи значај таквих настојања за домаћи привредни сектор, у наредном периоду ћу одржати састанке са ресорним министрима из Србије, те Сјеверне Македоније и Албаније како бисмо имали више информација и размотрили конкретне детаље у вези са Отвореним Балканом - најавио је Кошарац.

Он је додао да је ова иницијатива комплементарна са постојећим регионалним иницијативама и доприноси јачању привредног раста, превладавању економске кризе извазване пандемијом вируса корона, те модернизацији привреде у складу са стандардима ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана