Кошарац од Борела захтијева састанак о Трговској гори

Срна
Кошарац од Борела захтијева састанак о Трговској гори

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац упутио је данас Европској комисији и високом представнику ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Јозепу Борелу захтјев за активнијим ангажовањем надлежних институција ЕУ у активностима на спречавању изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на Трговској гори.

Кошарац је подсјетио да је Министарство спољне трговине и економских односа у више наврата тражило подршку Делегације ЕУ у БиХ по овом питању, али да такви напори нису дали позитиван резултат због индолентног односа Делегације, а због којег грађани у БиХ губе повјерење у ЕУ.

-Нама није довољна декларативна подршка Делегације ЕУ у БиХ. Нисмо задовољни њеним односом, јер се није показала као партнер и није нам обезбиједила конкретан и директан контакт са надлежним тијелима у ЕУ. Стога се обраћамо Вама у Бриселу са захтјевом да у што скоријем року одржимо састанак у сједишту надлежних институција ЕУ о предметној проблематици - нагласио је Кошарац у допису Борелу.

Он је истакао да у БиХ постоји јединствен став о неприхватљивости намјере Хрватске да на самој граници изгради спорно одлагалиште, те изразио забринутост због значајног прекограничног утицаја и далекосежних посљедица по здравље људи, животну средину, економију и туризам у овом подручју.

-Очекујемо да овом проблему приступите као што бисте приступили да је ријеч о спору између двије земље чланице ЕУ - навео је Кошарац.

Кошарац је нагласио да Хрватска, као земља чланица ЕУ, има обавезу да се придржава европских регулатива и стандарда, али да то није случај у вези са проблематиком изградње одлагалишта на Трговској гори, будући да ова држава крши међународне конвенције и споразуме.

-Примјер таквог непридржавања ЕУ регулатива је удаљеност планираног одлагалишта од оближњег насељеног мјеста у БиХ, које је удаљено само један километар. Осим тога, Хрватска се не придржава стандарда којим се наводи да се радиоактивни отпад одлаже тамо гдје је настао, у овом случају у близни НЕ „Кршко” (Словенија) и тиме уноси додатни ризик од транспорта истог из Словеније преко Хрватске до границе са БиХ - навео је Кошарац.

Он је најавио да ће делегација из БиХ у мају одржати састанак са представницима надлежних институција у Словенији, који су изразили разумијевање за предметну проблематику.

-Словенија не само да има искуство и стечена знања, него и посједује и тренутно додатно проширује своје капацитете за одлагање истрошеног нуклеарног горива и радиоактивног отпада. Стога би најбоље рјешење било да се овај отпад одлаже на локацији на којој и настаје, како је то прописано ЕУ регулативом и стандардима - истакао је Кошарац.

Кошарац је рекао да је неопходно уложити додатне напоре и заједнички наћи рјешење које ће заштитити здравље људи, животну средину, пољопривреду и економију у овом подручју.

-Очекујемо да нас у што скоријем року информишете о могућим терминима за одржавање састанка у Бриселу како бисмо разговарали о проблематици изградње спорног одлагалишта на Трговској гори - навео је Кошарац.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране “Кршко”, као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана