Кошарац: Обезбијеђен континуитет бесцаринског увоза минералног ђубрива

Срна
Кошарац: Обезбијеђен континуитет бесцаринског увоза минералног ђубрива

БАЊАЛУКА- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поздравио је усвајање одлуке о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива у овој години, истичући да она представља интервентну заштитну мјеру за помоћ домаћем пољопривредном сектору како не би дошло у питање провођење редовних агротехничких мјера.

Одлуком је омогућен бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива разврстаних у седам тарифних ознака и утврђени су критеријуми за примјену привремених тарифних квота и начин расподјеле, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

Кошарац је навео да је ресорно министарство сачинило приједлог ове одлуке на основу иницијатива министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, одлука представља интервентну заштитну мјеру за помоћ домаћем пољопривредном сектору, будући да је поремећај на глобалном тржишту минералних ђубрива довео у питање провођење редовних агротехничких мјера.

- Наша намјера је да на основу ове одлуке пружимо подршку пољопривредницима из Републике Српске и Федерације БиХ у условима поремећаја у снабдијевању на глобалном тржишту минералних ђубрива и раста цијена енергената. Неопходно је да обезбиједимо довољну количину минералних ђубрива по повољнијим цијенама у предстојећој сјетви - навео је Кошарац.

Он је подсјетио да је претходна одлука Савјета министара о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива примјењивана до 31. децембра прошле године.

- Новом одлуком желимо да обезбиједимо континуитет мјера за помоћ домаћем пољопривредном сектору. То је приоритет, јер не желимо да доведемо у питање спровођење редовних агротехничких мјера - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да Министарство спољне трговине и економских односа у координацији са надлежним министарствима из Републике Српске и Федерације БиХ активно ради на обезбјеђивању услова за оптималан обим неопходне пољопривредне производње у овој години.

- То, између осталог, подразумијева нашу спремност да, на основу потенцијалних захтјева институција Републике Српске и Федерације БиХ, од Турске поново затражимо да нам одобри увоз потребне количине минералног ђубрива, као што је то био случај и у прошлој години - закључио је Кошарац.

Савјет министара донио је јуче одлуку којом се омогућава бесцарински увоз 370.000 тона минералних ђубрива разврстаних у седам тарифних ознака, као подршку пољопривредницима због поремећаја у снабдијевању на глобалном тржишту и раста цијена.

Одлуком о отварању привремених тарифних квота при увозу минералних ђубрива привремено се, најкасније до 31. децембра, омогућава бесцарински увоз прописане количине минералних ђубрива /укупно 370.000 тона/.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана