Кошарац: Нисам дао сагласност на предложене циљеве

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац на неформалном састанку Министарског савјета Енергетске заједнице у Бадену није дао сагласност на предложене циљеве за декарбонизацију енергетског сектора до 2030. године јер се ово питање не може разматрати без учешћа ресорних министарства Републике Српске и Федерције /ФБиХ/.

"Зато сам затражио од представника Енергетске заједнице и Европске комисије да о циљевима за декарбонизацију енергетског сектора до 2030. године разговарају на билатералном састанку са министрима енергетике Републике Српске и ФФБиХ/, који ће наредне седмице бити одржан у Сарајеву", поручио је Кошарац.

У саопштењу из Министарства спољне трговине и економских односа се наводи да је на маргинама ове конференције Кошарац одржао билатерални састанак са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским и представницима Европске комисије.

Кошарац је истакао да је сектор енергетике у примарној уставној надлежности Републике Српске и ФБиХ, те да Министарство спољне трговине и економских односа има координишућу улогу.

Он је нагласио да Министарство којим руководи није и неће бити централни орган за енергетски сектор, без обзира на то што су поједине структуре у претходном периоду заговарале таква рјешења.

"Инсистирам на потпуној видљивости ентитетских министарстава у овом случају, јер Република Српска и ФБиХ морају бити видљиве у енергетском сектору. Лично, сматрам да су поједини од предложених циљева преамбициозни, а неки чак и нереални, али једини могући модел је да они буду дефинисани у консултацијама и договору са надлежним ентитетским министрима", оцијенио је Кошарац.

Он је информисао данашње саговорнике да је Република Српска усвојила законе у области енергетике и да су они усклађени са стандардима Енергетске заједнице и ЕУ.

Кошарац је истакао да ФБиХ у легислативном смислу није завршила свој дио посла, те оцијенио да је то очигледан примјер дисбаланса односа и процеса у енергетском сектору.

"Указао сам и на чињеницу да дио политичке структуре из ФБиХ блокира гасификацију Републике Српске, чак и БиХ, тако што је изостала подршка министара из ФБиХ на нацрт споразума о изградњи источне и јужне интерконекције. Став представника Републике Српске је да се ово питање мора усвојити у најкраћем року, како бисмо сачували енергетску стабилност, те обезбиједили довољне количине гаса за становништво и привредну заједницу у Републици Српској и ФБиХ", рекао је Кошарац.

На неформалном састанку Министарског савјета Енергетске заједнице разговарано је, између осталог, и о складиштењу гаса, при чему је Кошарац констатовао да БиХ за то нема потребне капацитете.

"У укупној структури гас се користи са два посто, тако да, уколико у будућности будемо опредијељени за складиштење гаса, мој став је да то морамо радити са земљама у окружењу, првенствено мислећи на Србију, која има капацитете и потребну инфраструктуру", каже Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана