Кошарац: Неће бити приједлога закона о услугама на нивоу БиХ

Срна
Foto: принтскрин

САРАЈЕВО - Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара неће предложити закон о услугама на нивоу БиХ, јер је то питање искључиво у уставној надлежности ентитета, рекао је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао Срни да он искључиво заговара и спроводи политику очување уставних капацитета и надлежности Републике Српске.

Осврћући се на јучерашњу конференцију на Јахорини, на којој се, између осталог, говорило о потенцијалној изради закона о услугама на нивоу БиХ, Кошарац је навео да су се представници федералних институција позивали на закључак прошлог сазива Савјета министара из 2019. године, којим се Министарство спољне трговине и економских односа задужује да изради нацрт овог закона.

"Штитећи интересе Републике Српске, спријечили смо усвајање овог законског рјешења и исправили грешку мог претходника Мирка Шаровића, који је у министарском мандату 2019. године подржао спорни закључак Савјета министара и гласао за усвајање закона о услугама на нивоу БиХ, иако је то искључива уставна надлежност ентитета", навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, доношење закона о услугама БиХ није услов ЕУ у процесу интеграција.

"Покушаји да се овај пренос надлежности оправда потребама на европском путу представљају јефтин трик да се спроведе пузајућа унитаризација БиХ. У самој ЕУ постоји примјер Њемачке у којој нема савезног закона о услугама, него је ова област уређена законодавством покрајина у овој земљи", навео је Кошарац.

Кошарац је рекао да је видљиво да Мирко Шаровић сваки пут у свом политичком дјеловању жели да заграби дио надлежности Републике Српске и пренесе их на ниво БиХ.

"Шаровић је у министарском мандату, приликом усвајања акциза на гориво, на уштрб ентитетских буџета тражио да дио средстава буде усмјерен на заједничке институције, како би се са овог нивоа могли плаћати одређени подстицаји за пољопривреду. Такви подстицаји се не могу плаћати са нивоа БиХ, јер је пољопривреда у уставној надлежности ентитета и то раде министарства и владе Српске и ФБиХ", нагласио је Кошарац.

Он је истакао да је претходних дана у контексту актуелне теме о укидању акциза на гориво била плејада опозиционих изјава о наводној бризи за грађане, што је класична манипулација јавним мњењем.

"Шаровићеви потези у вези са законима о акцизама и ПДВ-у доказују да приоритетно жели да завуче руку у буџет Републике Српске, при чему крши процедуре. Он се залаже за мање новца за Републику Српску, док истовремено лицемјерно прича о правима бораца, чије се накнаде исплаћују управо из буџета Српске", рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да је на јучерашњем састанку предсједавајућег Савјета министара са ентитетским премијерима разговарано о економским мјерама, при чему је констатовано да ће у случају евентуалних поремећаја на тржишту сви нивои власти у складу са својим надлежностима одговорно приступити могућим економским изазовима.

"Нико не оспорава потребу смањења ПДВ-а и укидања акциза, али Шаровићева настојања била су спорна ентитетским премијерима. Био би прави политички шамар да је Шаровић чуо шта заправо мисле о његовим приједлозима", рекао је Кошарац.

Коментаришући Шаровићеве прозивке на рачун СНСД-а у вези са одржавањем сједнице Дома народа парламента БиХ на чијем се дневном реду очекују приједлози о смањењу ПДВ-а и укидању акциза, Кошарац је рекао да је то одраз политичког безобразлика и политикантства. "Да ли Шаровић зна да СНСД није једина странка у Дому народа? Зашто Шаровић не прозива СДА, чије жеље он данас испуњава?", питао је Кошарац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана