Кошарац: Не одустајем од увођења заштитних мјера

Срна
Кошарац: Не одустајем од увођења заштитних мјера

БИЈЕЉИНА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао да је да неће одустати од увођења заштитних мјера за увоз свјежег и расхлађеног меса, јер је то неопходно, а и представља политику Републике Српске, чији је главни циљ очување домаће пољопривредне производње.

“Оно што ме додатно забрињава је чињеница неразумијевања у БиХ од стране представника Федерације БиХ /ФБиХ/, које позивам да подрже политику Републике Српске да заштитимо домаћу производњу”, рекао је Кошарац.

Он је вјерује да се може доћи до одређених рјешења, али, Савјет министара захваљујући одлукама министара из ФБиХ, не дозвољава ту врсту позитивног кретања чији је коначни циљ очување домаће пољопривредне производње.

“На тај начин бисмо штитили наше. Вјерујем да је наше боље и да наши вриједни пољопривредници производње добре производе и да би зато требало да услиједе адекватне политике, у сусрет свим оним политикама које Министарство реализује”, рекао је Кошарац.

Кошарац је указао да је мјера извоза говедине у Турску посебно била видљива током прошле године, када је и био повећан спољнотрговински промет са том земљом и то је, на неки начин, артикулисало све залихе.

“То видимо у овој години, када је извоз меса у Турску ишао у динамици од око 1.500 тона из БиХ и гдје су компаније из ФБиХ успјеле да постигну пословни уговор са Турском”, рекао је Кошарац и додао да је чињеница да су већину те структуре чинили производи из Републике Српске.

Он сматра да је и са тог аспекта значајно да се мјерама заштити примарна домаћа производња, а не да се доносе одлуке које ће да подстакну само оне који се баве прерадом.

Кошарац је напоменуо да је прерађивачки капацитет много јачи у ФБиХ и њима одговара да им је доступна јефтинија сировина, јер немају своју.

“Министарство пољопривреде Републике Српске својим адекватним политикама радиће на развоју прерађивачког сектора, али и одређеним мјерама омогућити развој примарне производње”, рекао је Кошарац и додао да би БиХ требало да отвори и нова тржишта.

Он је напоменуо да је Семберија, поред Лијевче поља, окосница развоја пољопривреде у Републици Српској и да се користи свака прилика да се афирмишу политике и степен развоја пољопривредне производње у тим регијама.

Кошарац је рекао да је Семберски сајам меса добар примјер адекватне политике институција Републике Српске како подстаћи развој пољопривреде и сваког појединца уколико жели да се бави пољопривредом, било да је ријеч о примарној производњи, али и преради.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана