Кошарац: Научна сазнања користити против градње одлагалишта радиоактивног отпада

Срна
Кошарац: Научна сазнања користити против градње одлагалишта радиоактивног отпада

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац сматра да су неопходна геолошка истраживања која би била основа одлучне борбе да се стручна и научна сазнања користе као аргументација против намјере Хрватске да на локалитету Черкезовац у Трговској гори гради одлагалиште радиоактивног отпада.

Кошарац је, у паузи састанка у Зворнику са стручњацима геологије и сеизмологије, односно Експертског тима који се бави наведеном проблематиком, рекао новинарима да је за Републику Српску и Федерацијеу БиХ, односно БиХ, неприхватљива градња овог одлагалишта, цијенећи да је значајно очувати приородне ресурсе и љепоту ријеке Уне у чијој околини живи око 250.000 становника у 13 општина Српске и Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, Влада Републике Српске обезбиједила милион КМ за случај Трговска гора, која ће бити кориштена за геолошка истраживања на територији Републике Српске.

Он каже да би ту врсту истраживања користиле институције Српске заједно са члановима Експертског тима, те да се размишља и о укључивању међународних експерата у тај процес.

Он је навео да би истраживања која се буду вршила на нивоу ФБиХ финансирала Влада ФБиХ, која је обезбиједила средства за ту намјену, и нагласио да су средства обезбијеђена и као јединствен политички став о том питању.

- У будућем периоду значајно ћемо радити на међународном плану са Словенијом и Хрватском о тим питањима - истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да још постоји могућност да Хрватска промијени своје одлуке и пронађе другу локацију у партнерству са Словенијом.

- Наши стручњаци из правног тима већ су показали одлучност да на адекватан начин на међународним форумима и конференцијама заговарају нашу политику, а то је онемогућавање Хрватске у својој намјери да гради одлагалиште, те истовремено указујући на пропусте Хрватске која није обавјештавала органе и институције у БиХ о питању одлагалишта - рекао је Кошарац.

Он је истакао да ће се на основу налаза Експертског тима, а у сарадњи са владама Републике Српске и ФБиХ, наћи обим и модел ангажовања међународних експерата, те са одговарајућим аргументацијама на адекватан начин та питања перезентовати на међународним форумима да би се онемогућила Хрватска у намјери да на том локалитету гради спорно одлагалиште.

Замјеник директора Геолошког завода Републике Српске Цвјетко Сандић сматра да су геолошке, сеизмолошке, инжењерскогеолошке и хидрогеолошке подлоге можда најкључнији аргумент у одбрани градње одлагалишта на Трговској гори.

- Имамо једна проблем, који није наш, да геолошка карта Нови Град до сада није публикована па ћемо покушати да на нивоу овог састанка договоримо какве су даље активности везане за публиковање те катре која је први предуслов за сва даља истраживања - нагласио је Сандић.

Сандић је истакао да Геолоши завод Републике Српске има стручне капацитете који могу послужити као геолошка подлога, геолошка аргументација у одбијању намјере Хрватске да гради одлагалиште нуклеарног отпада на територији на којој су предвидјели.

Он је рекао да је Геолошки завод Републике Српске први пут укључен у проблематику Трговске горе и да је до сада, на неки начин, избјегаван или није био укључен у све активности Експертског тима.

Сандић сматра да је веома важно да Геолошки завод Републике Српске буде дио овог тима јер је респектабилна институција из ове области.

Замјеник директора Регулаторне агенције за радијацијску и нуклеарну безбједност и координатор Експертског тима око питања Трговске горе Емир Диздаревић рекао је да ће, с обзиром да Хрватска не одустаје од изградње центра за управљање радиоактивним отпадом, Експертски тим наставити са зацртаним пројектним задатком око истраживања тла, односно геолошких, хидрогеолошких и сеизмолошких актиности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана