Кошарац: Међународни експерти даће препоруке за сузбијање болести

Срна
Кошарац: Међународни експерти даће препоруке за сузбијање болести

САРАЈЕВО- Међународни експерти задужени за здравље животиња у наредна два до три дана даће своје препоруке, шта је потребно учининити како би се спријечило ширење афричке свињске куге на подручју Бијељине и Брчко дистрикта, изјавио је министар спољне трговне и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је навео да ће међународни експерти данас посјетити подручја Бијељине и Брчког како би заједно са ветеринарима Републике Српске процијенили шта је неопходно урадити, те истакао да афричка свињска куга не само да може изазвати проблеме у здрављу животиња, већ и социјалне и друге проблеме за становништво Семберије.

"Цијенећи да нам је неопходна стручна помоћ, позвали смо представнике Генералног директората за здравље и безбједност хране, Европске комисије, Организације за храну и пољопривреду УН /ФАО/ и Свјетске асоцијације за здравље животиња, јер постоје информације да се болест шири, а требамо да испунимо све стандарде и да помогнемо надлежним ентитетским тијелима у тим активностима", рекао је Кошарац новинарима након састанка са овим међународним експертима.

Према његовим ријечима, од Европске комисије, Генералног директората, ФАО и Свјетске асоцијације за здравље животиња тражиће се техничка и оперативна подршка како би се сузбила ова болест, али и финансијска подршка. "Нећу одустати од тога да од међународних организација које су присутне у БиХ, а баве се овом облашћу.

Инсистирам на финансијским средствима за помоћ институцијама Републике Српске и Брчко дистрикта, за санирање овим проблема", нагласио је Кошарац. Он је навео да је значајан дио Европе захватила ова болест, те додао да је ријеч о озбиљном проблему који је присутан на европском тлу.

Према његовим ријечима, пракса европских земаља у којима је присутна афричка свињска куга примјењиваће се и на територији Републике Српске и Брчко дистрикта како би се санирале посљедице и ширење заразе. "Охрабрен сам њиховим сазнањима и искуством које ће пренијети нашим стручњацима", рекао је Кошарац.

Кошарац је подсјетио да су надлежна тијела у БиХ обавијестила све релевантне међународне организације задужене за здравље животиња да се у земљи појавила афричка свињска куга, као и да је оцијењено да су институције у земљи транспарентно и на вријеме указале на појаву болести.

"Мислим да у томе предњаче институције Републике Српске, односно Министарство за пољопривреду и шумарство као и да је Канцеларија за ветеринарство БиХ, заједно са надлежним ентитетским тијелима, прије свега Српске, поступило у складу са свим правилима", поновио је Кошарац. Он је додао да се у питање спречавања ширења ове болести мора укључити и ниво БиХ, односно да се из буџетске резерве институција БиХ обезбиједе средства за санирање ових посљедица.

Кошарац је рекао да је, на основу информација релевантних институција Републике Српске и дистрикта Брчко, тражио да Савјет министара из текуће резерве буџета институција БиХ интервентно издвоји милион КМ за санирање посљедица ширења афричке свињске куге.

"Тражио сам да се 850.000 КМ издвоји за Републику Српску и 150.000 КМ за Брчко дистрикт, цијенећи да је у овој фази то довољно средстава за санацију посљедица које је изазвала афричка куга свиња", поновио је Кошарац.

Он је навео да је ријеч о интервентним средствима, с обзиром на то да још нису у коначници утврђене посљедице које су изазване овом болешћу. Кошарац је рекао да је досадашња процјена да је уклоњено више од 3.000 свиња које су заражене овом болешћу, а да је директна штета већа од три милиона КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана