Кошарац: Институције Српске разумију потребе пољопривредника

СРНА
Кошарац: Институције Српске разумију потребе пољопривредника

РОГАТИЦА - Регионална пољопривредна изложба и сајам у Рогатици прилика је да се промовише оно што заједно раде људи на селу и локална администрација уз финансијску подршку ентитетских министарства, рекао је данас министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кошарац је рекао да чињеница да ова пољопривредна манифестација траје 56 година говори да постоји традиција и да локална управа у Рогатици показује сензибилитет да адекватно помогне људима који на селу живе од свога рада да промивишу оно што ураде.

Он је навео да овом манифестацијом у Рогатици Српска показује да има адекватну политику када је ријеч о пољопривреди, да институције разумију потребе пољоприредника и да се на темељу свих званичних дешавања и политика траже рјешења, не само из републчичког буџета и локалних заједница, него и на међународном плану.

Кошарац је истакао активности српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, којима је заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном омогућио подстицаје у пољопривреди, цијенећи да је та област привређивања за људе у Српској веома важна.

"То потврђују и новчана средства од Владе Мађарске која ће сигурно бити унапређена и пласирана тамо гдје је то неопходно. Ми од тога нећемо одустати, цијенећи да је пољопривреда веома важан ресурс Српске", изјавио је Кошарац новинарима након отвараања Регионалне изложбе и сајма у Рогатици.

Кошарац је нагласио да у спољнотрговинском промету робе из сектора пољопривреде морају бити равномјерно заступљене компаније из Републике Срспке и Федерације БиХ, што је, како је нагласио, његова политика, ового Савјета министара, предсједавајућег Зорана Тегелтије и захтјев српског члана Предсједништва БиХ.

"Република Српска улаже значајне капацитете у стандарде који задовољавају не само европска тржишта, него и нека друга", истакао је Кошарац.

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић, након што је манифестацију прогласио отвореном, рекао је да ове године након двогодишње паузе, традиционалном изложбом општина Рогатица као домаћин покушава да поново оживи и промовише пољопривреду и људе који се овом послом баве стварајући нове вриједности у заједници.

Он је истакао да ова локална управа сваке године буџетски помаже средствима у областима гдје се неким од пројеката захтијева учешће локалне заједнице, а остатак средстава ће на крају године бити дата као подстицај пољопривреди.

Према његовим ријечима, два најзначајнија сегмента у пољопривредној производњи општине Рогатица су производња кромпира и млијека, и код додјеле постицаја кренуће се од тих произвођача.

Јагодић је рекао да у Борикама једна фирма планира финализацију производа од кромпира, која за сада ради на паковању, а у наредном периоду ће почети и са прерадом, очекујући подршку локалне управе и ресорног министарства у Влади Српске.

Он је нагласио да на подрују општине Рогатица произвођачи мљекарама годишње испоруче око 1.100.000 литара млијека, након што је знатно унапријеђена ова производња.

На данашњој пољопривредној манифестацији на локалитету "Лужница" у Рогатици излагана су расна грла у области говедарства, овачарства, козарства и коњарства, а стручне комисије су оцјењивале њихов квалитет, након чега су њиховим власиницма уручене награде и признања.

На изложбеним штандовима своје производе изалагали су произвођачи кромпира и других повртасрких култура, те скорупа-кајмака, других производа о крављег и козјег млијека, те производа ручне радиности.

Највећи број посјетилаца данас се задржао на штанду скоруп-кајмака на коме је било изложено 27 раније оцијењих узорака младог и зрелог кајмака.

Миланка Антонић из Регионалног Удружења произвођача романијског скорупа/кајмака каже да је поносна што су данас промовисали свој млади кајмак који је припремљен прије седам дана и зрели кајмак старости до 55 дана који се чува на посебан начин.

"Познато је да се наш кајмак производи на традиционална начин, да је на путу да се потпуно заврши процес брендирања за овај производ по коме је и званично познат наш крај и да има добру прођу на свим тржштима без обзира на цијену", истакла је Антонићева.

На штанду седамдесетпетогодишње Борке Јешић били су плетени и одјевни предмети од вуне, памука, филца, народна ношња, хеклани, везени и шлингани украсни производи, сувенири-лутке са народном ношњом, па чак и змијањски вез.

Бојан Манџо из села Букрићи код Рогатице изложио је са својом супругом Јеленом кромпир сорте "агрија" који сије на 12 хектара.

На овој манифестацији на једном од промотвиних пунктова пољопривредници су могли добити све потребне информације о пројекту помоћи Владе Мађарске пољоприврединицима Српске.

Отварању ове манифестације присуствовали су представници Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, Пољопривредног института Републике Српске, Пољопривредног факултета, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Минситарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, те представници града Источно Сарајево и општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана