Кошарац: Иницираћемо састанак са Хрватском о проблемима након уласка у Шенген

Срна
Кошарац: Иницираћемо састанак са Хрватском о проблемима након уласка у Шенген

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац најавио да ће у заједничкој организацији са Спољнотрговинском комором БиХ почетком марта иницирати састанак са надлежним институцијама Хрватске о проблемима привредне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ након уласка сусједне Хрватске у Шенген.

”Затражићемо састанак надлежних институција на нивоу БиХ и ентитета, представника Спољнотрговинске коморе БиХ и ентитетских привредних комора са представницима царинске управе, граничне службе, инспектората и привредне коморе Хрватске да бисмо нашли најбољи могући модел да избјегнемо негативне посљедице за домаће привреднике у спољнотрговинском промету”, рекао је Кошарац.

На састанку са представницима Спољнотрговинске коморе разговарано је и о отварању интегрисаних граничних прелаза са Србијом, Црном Гором и Хрватском, те је усаглашена заједничка активност на заговарању ове могућности, саопштено је из ресорног министарства.

“Став привредника је да би било врло корисно обезбиједити интегрисане граничне прелазе, јер би то значило мање чекања и бржи проток роба на границама”, истакао је Кошарац.

Кошарац је указао на важност да се, на основу ажурираних статистика о промету роба, заједно ради на овом питању, што је примарно у интересу домаће пословне заједнице која свакодневно доставља информације о застојима и гужвама на граници, а то негативно утиче на пословање.

Према његовим ријечима, приоритет ће бити разговори са надлежним институцијама БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске како би се ушло у преговоре и потписивање споразума о формирању интегрисаних граничних прелаза.

“Битно је напоменути да су неки од уговора већ потписани, али нажаност није дошло до реализације. Стога ћемо посебну пажњу посветити заговарању реализације постојећих уговора између БиХ и сусједних земаља”, указао је Кошарац.

Саговорници су размијенили мишљење и о предстојећој конференцији о спољнотрговинској размјени БиХ са свијетом у 2022. години, као једној од редовних годишњих активности Спољнотрговинске коморе БиХ.

Најављено је да ће ова конференција бити организована у другој половини фебруара, а Кошарац је каже да ће то бити прилика да разговарају о билансу спољнотрговинске размјене и најважнијим спољнотрговинским партнерима.

“Увјерен сам да ће конференција дати нове импуте о томе како да повећамо укупну спољнотрговинску размјену и која су то потенцијално нова тржишта за пласман домаћих производа”, истакао је Кошарац.

Он је навео да ће у овом мјесецу организовати састанке са представницима десет највећих извозника из Републике Српске и Федерације БиХ, када су ријеч о металској индустрији, електроиндустрији, аграру и другим секторима.

“Циљ нам је да размотримо могућности и заједничке активности како бисмо допринијели повећању спољнотрговинске размјене. Важно је да институције буду у служби привреде и проводе адекватне политике које значе олакшавање пословања привредницима који узастопно остварују запажене послове резултате”, закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана