Кошарац и Минић о извозу црвеног меса и пројектима важним за Српску

Srna
Foto: Srna

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић договорили су на данашњем састанку у Сарајеву да у наредном периоду дефинишу приоритетне пројекте од интереса за Републику Српску и да за њихову реализацију затраже подршку одређених међународних организација.

Кошарац и Минић су разговарали и о важности отварања европског тржишта за извоз црвеног меса, те је договорено да ће у најкраћем року бити усаглашени одговори на додатна питања аудит тима Европске комисије, која се односе на референтност и капацираност домаћих лабораторија.

Кошарац је истакао да ће усаглашени одговори бити достављени Европској комисији до краја априла, те изразио очекивање да ће бити прихваћени, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

- Потпуно смо посвећени овом процесу, јер желимо да направимо додатни искорак ка отварању европског тржишта за пласман црвеног меса, у интересу домаћих пољопривредника - истакао је Кошарац.

На састанку је разговарано и о иницијативи институција Републике Српске о увозу свиња за репродукцију, што је једна од мјера подршке домаћим фармерима за наставак производње и обезбјеђења тржишта, као и о сарадњи са међународним организацијама које реализују пројекте из пољопривреде и руралног развоја.

Министри су размијенили и мишљења о успостављању ИПАРД оперативне структуре како би се обезбиједио приступ фондовима ЕУ намијењеним за пољопривредну производњу у Републици Српској и Федерацији БиХ /ФБиХ/, а наглашено је да се у том процесу морају поштовати уставне надлежности ентитета у области пољпривреде.

- Министарство спољне трговине и економских односа није и неће бити централни орган за сектор пољопривреде. С обзиром на чињеницу да је наша улога координирајућа, моја пракса је да одржавам периодичне састанке са ресорним министрима из Републике Српске и ФБиХ о свим отвореним питањима у овом сектору - нагласио је Кошарац.

Данашњем састанку присуствовао је и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана