Кошарац, Гуљаш : Неприхватљива пракса да ЕУ поставља политичке услове пред домаће политичаре

Srna
Foto: Agencije

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да су европске интеграције један од важних спољнополитичких приоритета БиХ, али да је неприхватљива пракса да ЕУ поставља политичке услове пред домаће политичке званичнике.

"Такав однос штетан је за БиХ у цјелини. Република Српска је снажан заговорник досљедне примјене Дејтонског споразума и договора два ентитета и три конститутивна народа, без страног интервенционизма", рекао је Кошарац током радног ручка у Источном Сарајеву са делегацијом Владе Мађарске коју је предводио министар Гергељ Гуљаш.

Кошарац је поновио да Република Српска не признаје Кристијана Шмита као високог представника у БиХ, јер није именован у складу са међународним правом.

С тим у вези, он је додао да институције Републике Српске никада неће прихватити наметнуте и нелегитимне одлуке њемачког грађанина, који нема легитимитет високог представника, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа.

"Посебно забрињавајуће је то што неуставне институције Тужилаштво БиХ и Суд БиХ на основу нелегитимних одлука нелегитимног странца покрећу процес против институција Републике Српске и легитимно и легално изабраног предсједника Милорада Додика", навео је Кошарац.

Он је истакао да оптужница представља политички прогон Милорада Додика и директан напад на институцију предсједника Републике Српске и њене друге институције.

Кошарац је рекао да је за Републику Српску спорна одлука Европског суда за људска права у случају "Ковачевић", јер представља груби насртај на уставни поредак и Дејтонски мировни споразум.

"Нажалост, у БиХ је присутан негативан утицај појединих западних земаља, које у сарадњи са дијелом бошњачке политичке елите, креирају рјешења која нису у складу са Дејтонским споразумом и Уставом БиХ. То додатно компликује односе у земљи", нагласио је Кошарац.

На радном ручку делегација истакнуто је да су БиХ и Мађарска пријатељске земље без отворених питања.

Кошарац је поздравио чињеницу да Мађарска има универзалан приступ према унутрашњим питањима у БиХ, те да поштује Дејтонски споразум и уставно уређење БиХ.

Саговорници су констатовали да постоји отворен простор за повећање спољнотрговинске размјене између БиХ и Мађарске, те да је неопходно радити на јачању економске сарадње, с фокусом на пољопривредни и енергетски сектор, наводи се у саопштењу.

Кошарац је захвалио за програм подршке Владе Мађарске привреди Републике Српске, те додао да је то резултат добрих и пријатељских односа предсједника Републике Српке Милорада Додика и мађарског премијера Виктора Орбана.

Он је информисао делегацију Владе Мађарске о актуелној политичкој ситуацији у БиХ, с посебним освртом на став Републике Српске о потреби досљедне примјене Дејтонског мировног споразума и договора два ентитета и три конститутивна народа, без међународног интервенционизма, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана