Кошарац: Ђубриво из Турске стигло захваљујући институцијама Српске

Срна
Foto: Срна

ГРАДИШКА - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да су, захваљујући резултату рада свих надлежних институција Републике Српске, у Градишку стигле прве уговорене количине минералног ђубрива из Турске.

"Ово је резултат контакта српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са турским предсједником Тајпом Ердоганом на недавном самиту у Анталији", рекао је Кошарац данас новинарима у Новој Тополи. Кошарац је рекао да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске адекватно реаговало по овом питању.

"Ресорно министарство је на захтјев Владе Републике Српске извршило све припремне активности да би се спољнотрговински промет могао одвијати у складу са Споразумом о слободној трговини са Турском", истакао је Кошарац.

Према његовим ријечима, ово је реализовано захваљујући успјешним активностима Министарства пољопривреде Републике Српске, Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и компаније "Голић трејд" из Градишке у координацији са Амбасадом Турске у БиХ. Он је рекао да је видљиво да је Република Српска спремна да у оваквим тешким временима адекватно реагује, истичући да је из Турске укупно одобрено 30.000 тона минералног ђубрива, од чега по 14.000 тона припада Српској и ФБиХ, те 2.000 тона Брчко дистрикту.

"Увјерен сам да ће са аспекта потреба за агротехничким мјерама на вријеме моћи да се дистрибуише и прода ова количина минералног ђубрива како би га пољопривредници на вријеме могли користити", напоменуо је Кошарац.

Он је изразио очекивање да ће и ФБиХ поступити идентично јер, према информацијиама којим располаже, тај ентитет још ништа није урадио по овом питању.

"Од Амбасаде Турске у БиХ немамо информацију да је било која фирма из ФБиХ склопила пословни договор са компанијама из Турске да би могао да функционише спољнотрговински промет", појаснио је Кошарац.

Представник компаније "Голић трејд" Александар Голић рекао је новинарима да су из Турске стигле прве количине од 3.000 тона минералног ђубрива КАН за прихрану биљака које ће бити доступне пољопривредним произвођачима по повољнијим цијенама.

"Цијене овог ђубрива ће бити знатне ниже од актуелних тржишних цијена за 15 до 20 одсто", рекао је Голић. Испоруци уговорених количина минералног ђубрива из Турске у Фабрици сточне хране "Голомикс" у Новој Тополи, која послује у саставу компаније "Голић трејд", осим Кошарца, присуствовали су и помоћник министра пољопривреде Републике Српске Зоран Малетић, те представници ове компаније.

Кошарац је рекао  да ће тим Европске комисије крајем маја у БиХ извршити надзор у другом степену у оквиру процедуре одобравања извоза црвеног меса у земље ЕУ.

"Вјерујем да ћемо на темељу евентуалних примједби у неком краћем року савладати све те потешкоће у погледу производње, прераде, лабораторије и контроле да би што прије омогућили извоз црвено меса – говеђег и свињског - у ЕУ".

Он је истакао да је, по преузимању мандата у ресорном министарству, уз консултације са предсједавајућим у Савјету министара Зораном Тегелтијом и са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, политика била таква да се отворе нова тржишта. "Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара, у координацији са Канцеларијом за ветеринарство, то питање је отворило и упитнике доставило надлежним тијелима Европске комисије. Попунили смо у првом степену упитник", истакао је Кошарац.

Он је рекао да је прије преузимања мандата затекао парадоксалну ситуацију у ресорном министарсту, које у претходна два мандата није било покривено активностима у вези са извозом црвеног меса у земље ЕУ.

"То је потпуно несхватљиво, а при томе смо објеручке прихватали све што долази из ЕУ. Мислим да је била логична ситуација да се боримо да нашим пољопривредницима, који имају могућност да увезу живу стоку из ЕУ, омогућимо извоз црвеног меса у земље ЕУ", појаснио је.

Кошарац је рекао да је у погледу извоза црвеног меса из БиХ важно задржати тржиште земаља ЦЕФТЕ и отворити питање уговора о слободној трговини са Евроазијском унијом.

"Отворили смо усаглашавање ветеринарских сертификата и са другим земљама. Недавно смо обавијештени да је Израел прихватио наш први упитник и очекујемо да ћемо идуће седмице добити одговор из другог степена према Израелу", рекао је Кошарац.

Он је истакао да за извоз црвеног меса постоји и тржиште Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Малезије. "Потребно је да се ми адаптирамо да бисмо помогли људима који се баве реалним сектором и у прерађивачком сектору да би се позиционирали на свим другим тржиштима", закључио је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана