Короном заражена још 391 особа, 16 преминуло

ГС
Короном заражена још 391 особа, 16 преминуло

БАЊАЛУКА – Зараза вирусом корона у посљедњa 24 часа, у Републици Српској потврђена је код 391 особе, а Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је 16 смртних случајева.

Преминуло је девет мушкараца и седам жена, средње и старије животне доби од којих су по двије особе из Добоја, Зворника, Невесиња и Мркоњић града и по једна  из Бијељине, Фоче, Козарске Дубице, Приједора, Рибника, Требиња, Вишеграда и Вукосавља.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и у болницама „Свети Врачеви“ у Бијељини и „Свети апостол Лука“ у Добоју обављено је тестирање 857 лабораторијских узорака.

Највише новозаражених - 88 особa je из Бањалуке, 63 из Требиња, 40 из Бијељине, 22 из Козарске Дубице, 15 из Прњавора, 14 из Добоја, 13 из Зворника, 12 из Приједора, по 10 из Лакташа и Модриче, девет из Лопара, по осам из Кнежева и Шамца, по шест из Градишке, Котор Вароша, Мркоњић Града и Фоче, а по пет из Вишеграда, Петрова, Угљевика и Шипова. По четири су из Билеће и Братунца, по три из Брода, Рудог, Сокоца, Теслића и Шековића, по двије из Берковића, Власенице, Српца, Челинца о по једна из Источног Новог Сарајева, Милића, Пала и Станара.

Ради се о 173 мушкарцa и 218 женa, од којих је 71 млађе, 208 средње и 112 старије животне доби.

До сада су у Републици Српској потврђена 84.502 случаја вируса корона, а преминуло је укупно 4.820 особа, док је тестиран 344.600.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 647, и то у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 228, а у осталим болницама 419. На респиратору je 50 људи -  30 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 20 у осталим болницама.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 6.595 особа.

- У Републици Српској расте број потврђених случајева вируса корона међу дјецом, углавном школске доби, али су клиничке слике блаже - рекла је епидемиолог Института за јавно здравство Јела Аћимовић.
Додала је да је велики број дјеце са респираторним симптомима.

-Врло често чујемо да се дјеца жале на главобољу, коју раније нису имали, а понекад је то једини симптом ковида код дјеце - навела је Аћимовићева.

Аћимовићева је на конференцији за новинаре у Бањалуци нагласила да тренутна ситуација није разлог за опуштање.

-Не сијемо се опустити и мислити да дјеца не могу да оболе од тешке форме, јер имамо хоспитализације. Подаци широм свијета говоре да дјеца могу да развију тешку форму области, од којих неке завршавају најтрагичније - навела је Аћимовићева.

Говорећи о вакцинацији дјеце против сезонског грипа у Републици Српској, Аћимовићева је рекла да је она препоручена, јер су дјеца та која највише шире ову болест.

Кад је ријеч о вакцини против вируса корона, Аћимовићева је навела да је вакцинација омогућена дјеци старијој од 12 година, те да је до сада вакцинисано око 60 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана