Корона укинула посјете у болницама

Анита Јанковић Речевић
Корона укинула посјете у болницама

БАЊАЛУКА - Због раста броја новозаражених вирусом корона и с циљем спречавања ширења инфекције готово све болнице у Републици Српској забраниле су посјете до даљег, а према ријечима љекара, охрабрујуће је што клиничка слика обољелих није тешка.

Према јучерашњем извјештају Института за јавно здравство РС, вирус је у посљедња три дана потврђен код 230 особа од 444 тестиране, а након дуго времена пријављена су и три смртна случаја.

- Укупан број хоспитализованих у Српској је 95 и то 51 у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС, а 44 у осталим болницама. На респиратору у УКЦ-у су четири пацијента - стоји у извјештају Института.

Због погоршане епидемиолошке ситуације кризни штаб Болнице “Свети врачеви” у Бијељини забранио је од јуче све посјете хоспитализованим пацијентима с циљем смањења ризика, спречавања и ширења болести. 

- Број позитивних на корону који су тестирани у Бијељини све је већи и забрињава што проценат заражених достиже дневно и до 70 одсто. Тренутно имамо четири “ковид” позитивна пацијента и болница је спремна да дочека нови талас короне. У вријеме када нисмо имали заражених урадили смо сервис респиратора и провјеру мреже за медицинске гасове - рекао је шеф бијељинске “ковид” болнице Микајло Лазић.

Посјете су забрањене и у болници у Требињу, гдје је јуче отворено и “ковид” одјељење на којем су смјештена два пацијента. За истом мјером болница у Приједору посегла је још у петак.

- Тренутно на инфектолошком одјељењу имамо десет заражених. Ријеч је о старијим особама које имају удружене болести - рекао је директор приједорске болнице “Доктор Младен Стојановић” Андрија Вукотић. Казао је да се нада да се више неће поновити ситуација с краја 2021, када је смртност пацијената била велика.

Од јуче су забрањене посјете и у УКЦ-у РС.

- Мјером о забрани посјета желимо да трансмисију у болници сведемо на минимум. Обавезно је и ношење маски за све који се крећу унутар болничког система - рекла је за “Глас Српске” начелница Инфективне клинике УКЦ-а РС Антонија Верхаз.

Истакла је да бројеви, који из дана у дан расту, говоре о погоршању епидемиолошке ситуације, а као разлог наводи повећано кретање људи.

- Усљед путовања и дружења дошло је до бржег ширења вируса. Ова подваријанта се упоређује са вирусом који се најбрже шири, а то је вирус морбила. Оно што је добро јесте лакша клиничка слика заражених у односу на стања у претходним таласима - рекла је Верхазова.

Она је истакла да нас, према прогнозама СЗО, на јесен очекује нови талас. 

- Рекла бих да је он већ почео. УКЦ је спреман и сада, за разлику од прије двије године, када смо се први пут сусрели са вирусом, имамо бројна клиничка и разна друга искуства, што нам даје предност - рекла је Верхазова. 

Директор болнице “Србија” у Источном Сарајеву Небојша Шешлија каже да одлуку о забрани посјета још нису донијели, али да ће то учинити највјероватније данас.

- Све указује да ћемо ићи у правцу забране посјета. У болници имамо пет пацијената, али велики је притисак на Дом здравља - наводи Шешлија. 

У Болници “Свети апостол Лука” у Добоју посјете нису ни биле дозвољене. За којим мјерама ће због погоршане епидемиолошке ситуације посегнути Институт за јавно здравство РС, јуче нисмо сазнали.   

Вакцине

Начелница Инфективне клинике УКЦ-а РС Антонија Верхаз каже да су вакцине у великој мјери заслужне што сада обољели немају теже симптоме.

- Значајан број грађана се вакцинисао, као што је и вирус преболовао велики дио популације, тако да сада имамо имунитет. Вакцина нас трајно не чува од оболијевања, али нас штити од тешких клиничких форми, што је огроман бенефит. Најбољи начин да се избјегне заражавање је управо вакцинација, уз ношење маски и држање дистанце - рекла је Верхазова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана