Корона тањи залихе “клексана”

Милијана Латиновић
Корона тањи залихе “клексана”

БАЊАЛУКА - Потрошња лијека “клексан”, који се користи за спречавање згрушавања крви, повећана је у Српској јер га осим трудница користе и обољели од короне, па у појединим домовима здравља кажу да се дешава да и по мјесец буду без тог медикамента.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, за шест мјесеци ове године на њихову адресу стигло је хиљаду захтјева за рефундирање трошкова за “клексан”, а они су износили 240.580 марака.

У здравственим установама кажу да и ти бројеви показују да су грађани били принуђени да лијек купе јер га у домовима здравља није било.

- Били смо готово мјесец без “клексана”. Прије два сата нам је стигла значајна количина, тако да у наредном периоду не би требало бити проблема - рекао је јуче за “Глас Српске” директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран додавши да до несташице долази или због недостатка на тржишту или набавку успоравају тендерске процедуре.

Неколико дана без овог лијека били су и у бијељинском Дому здравља, али им је такође јуче испоручен.

Они којима је “клексан” неопходан кажу да за мјесечне потребе морају издвојити 240 марака уколико лијек није доступан у дому здравља.

- Похвално је то што су инјекције, у суштини, бесплатне у здравственим установама. Међутим, проблем је што га свако мало нема на тим адресама па их морамо куповати у апотекама, гдје коштају око осам марака, односно потребно је око 250 КМ мјесечно - казала је за “Глас” трудница Марија П.

Иако ће Фонд здравственог осигурања, казала је, уз приложен захтјев рефундирати тај износ у одређеном року, они којима је потребан лијек морају имати тај новац.

- То у данашње вријеме није мали износ. И с правом се поставља питање како их има тамо гдје се прво плаћају, а не тамо гдје се на рецепт добијају бесплатно - запитала је Марија П.

У Фонду здравственог осигурања РС подсјећају да су још прије двије године, с циљем побољшања доступности нискомолекуларних хепарина - лијекова генеричких назива “еноксапарин” (клексан) и “далтепарин” (фрагмин), које најчешће користе труднице, али и обољели од вируса корона, одлучили да ови лијекови иду на терет ФЗО умјесто на терет домова здравља, као што је то био случај раније.

- Спорадично се дешава да поменутих лијекова нема у домовима здравља па их пацијенти морају сами куповати и накнадно рефундирати трошкове од Фонда. Разлог је повећана потрошња ових лијекова у протеклом периоду јер их користе и обољели од вируса корона. Управо је пандемија довела до повећаних потреба за овим лијековима, које нису предвидиве, што доводи до глобалне несташице - појаснили су за “Глас “ у Фонду.

Истакли су да се, упркос томе што редовно требују те лијекове за домове здравља и амбуланте породичне медицине, дешава да добављачи правовремено не испоруче требоване количине.

- Због повећане потрошње спровели смо набавку и за додатне количине лијека “еноксапарин” за ову годину и испорука је већ почела - истакли су у Фонду.

Додатни лијек

У Фонду здравственог осигурања РС истичу да су, с циљем додатног унапређења доступности нискомолекуларних хепарина, омогућили већи терапијски избор и на листу уврстили још један лијек из ове групе. Додатни лијек ће, како су објаснили, бити доступан пацијентима у болницама и домовима здравља након што буде спроведен поступак јавне набавке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана