Корона се буди, али страха нема

Анита Јанковић Речевић
Корона се буди, али страха нема

БАЊАЛУКА - Иако вирус корона и даље односи животе у Српској, а број заражених са доласком јесењих дана благо расте, љекари увјеравају да је ово респираторно обољење сада на нивоу сезонског грипа те да нема потребе за примјеном заштитних мјера, како у здравственим установама, тако ни међу грађанима.

Према најновијим подацима Института за јавно здравство РС, од 9. до 15. октобра тестирано је 111 лабораторијских узорака, а вирус корона потврђен је код 22 пацијента, док је седам дана раније било 15 потврђених случајева.

У најновијем извјештају Института се наводи да су током прошле седмице пријављена и три смртна случаја. Преминула су два мушкарца и једна жена, сви старијег животног доба, и то из Добоја, Бањалуке и Челинца.

- У протеклој седмици стопа инциденције биљежи благи раст у односу на претходну и износи 1,93 на 100.000 становника. Стопа морталитета, такође, биљежи благи раст у односу на претходну седмицу - стоји у извјештају Института у којем се наводи и да је у здравственим установама у Српској хоспитализовано 11 пацијената, у Универзитетском клиничком центру РС осам и у Болници Добој три пацијента.

Директор добојског Дома здравља Владо Марковић каже за “Глас” да је од почетка октобра примјетан благи раст броја пацијената који се јављају са тегобама карактеристичним за вирус корона.

- Раста броја пацијената има, а самим тим и упута ка болници, али што се тиче заштитних мјера, за сада не спроводимо ништа посебно. Видјећемо како ће се ситуација одвијати у наредним седмицама и да ли ће ресорно министарство наложити одређене мјере - рекао је Марковић и додао да интересовања за вакцинацију нема без обзира на повећање броја заражених.

Да разлога за примјену заштитних мјера нема, истиче и директор Дома здравља Дервента Мирко Шаран.

- О питању симптоматологије и озбиљности тегоба вирус корона је доведен на ниво сезонског грипа те према томе нема потребе за додатним мјерама и узнемиравањем становништва. Пацијентима обољелим од тежих болести, нарочито карцинома, савјетујемо да носе заштитне маске превентивно, због ослабљеног имунитета. Спорадично имамо један, два случаја заражених и не видим назнаку озбиљнијег повећања броја пацијената - рекао је Шаран за “Глас” и истакао да су, без обзира на мутацију вируса, тестови који се користе поуздани и могу детектовати и нове сојеве короне.

Мјере заштите, упркос благом расту броја заражених и хоспитализованих, не примјењују се ни у болницама у Српској.

- Прошле седмице смо имали пет позитивних, а радило се о пацијентима који су имали друге придружене болести. Епидемиолошка ситуација је стабилна, видјећемо шта ће бити с доласком хладнијих дана. Мјере заштите не примјењујемо, изузев на одјељењу педијатрије и беби боксу, гдје особље стално носи заштитну маску. На другим одјељењима то није случај - рекао је за “Глас” директор приједорске болнице “Др Младен Стојановић” Андрија Вукотић.

Он је истакао да је вирус корона знатно ослабио, да то није исти онај вирус који је прије двије године харао и односио животе.

Универзитетска болница Фоча мјесечно у просјеку прими 1.100 пацијената са разним обољењима, а од короне су у септембру лијечили њих седам.

- Ти подаци су показатељ у коликој мјери се пацијенти заражавају. У питању су спорадични случајеви. Све пацијенте који долазе на болнички пријем, а сумњиви су на “ковид” тестирамо брзим тестовима, а имао и ПЦР тестове за потврду. Уколико је пацијент позитиван, а лијечи се од другог обољења, иде у изолацију, а у случају да нема друге пратеће болести, смјешта се на инфективно одјељење - рекао је директор фочанске болнице Радмил Марић и додао да за сада нема забране посјета нити других заштитних мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана