Контролисани фенови за косу, три представљају опасности

Srna
Foto: TCA

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Три фена за косу од девет контролисаних, који су на тржишту БиХ, предстваљају опасност од струјног удара и пожара, саопштила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ.

Из Агенције су навели да је лабораторијским испитивањем утврђено да три фена за косу не испуњавају безбједносне захтјеве.

Процјеном ризика, за један неусклађен производ установљено је да представља озбиљан ризик за потрошаче, те су изречене мјере повлачења са тржишта, поврата од потрошача и уништавања наведеног производа, уз обавезу информисања потрошача о ризицима које производ представља по кориснике и начину поврата опасног производа од корисника.

"На два производа неусклађености су отклоњене, а производи су враћени на тржиште", наводе из Агенције и додају да је са тржишта БиХ повучено и уништено 18 комада фенова за косу, као и да је извршено усклађивање 41 комада производа.

Агенција и тржишне инспекције Федерације БиХ /ФБиХ/, Републике Српске и Брчко дистрикта спровеле су проактивни надзор електричних фенова за косу на тржишту БиХ, а обављено је укупно 10 контрола у којима је контролисано девет различитих типова фенова за косу.

Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа на тржишту БиХ и одабрали девет узорака за лабораторијско испитивање, а анализом је утврђено да 33 одсто узорака не испуњава безбједносне захтјеве Наредбе о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница.

Ово је четврти пут да органи надзора над тржиштем БиХ спроводе надзор фенова за косу.

Фенови су контролисани 2013, 2018. и 2019. године, а резултати тих надзора су показали да готово половина узоркованих производа не задовољава све безбједносне захтјеве који се на њих односе.

У много случајева неусклађени производи представљали су озбиљан ризик од струјног удара, пожара и опекотина по кориснике. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана