Контрола о ограничењу маржи утврдила неправилности од 60.000 KM

Срна
Foto: илустрација

БАЊАЛУКА - Тржишна инспекција Републике Српске је приликом контроле уредбе о ограничењу маржи на основне животне намирнице утврдила неправилности у четири случаја и изрекла прекршајне налоге у висини од 60.000 КМ, речено је Срни у Инспекторату.

Из Инспектората напомињу да је републичка тржишна инспекција провела више од 80 контрола на територији Српске у периоду од када је на снази уредба о ограничавању маржи у промету робе. Ограничење марже односи се на основне животне намирнице, као што су со, животињска маст, сунцокретово уље и биљна маст, пастеризовано млијеко, јогурт, пшенично брашно, хљеб, шећер и друго.

Из Инспектората су навели да републичка тржишна инспекција континуирано врши контролу примјене Уредбе о ограничењу маржи у промету робе и да се послодавци приликом формирања цијена у правилу придржавају дефинисаног процента маржи за конкретне производе.

Подсјећају да је том уредбом коју је Влада донијела 4. новембра прошле године прописано да привредна друштва, друга правна лица и предузетници који се баве прометом робе на велико образују цијене одређених производа примјеном маржи у проценту до шест одсто на набавну цијену, а субјекти који се баве прометом робе на мало образују цијене одређених производа примјеном маржи у проценту до осам одсто на набавну цијену.Та уредба ступила је на снагу 24. новембра прошле године.

У Инспекторату су нагласили да набавна цијена на коју се обрачунава маржа обухвата фактурну цијену произвођача, односно добављача, увећану за зависне трошкове набавке, који су дефинисани овом уредбом као што су трошкови царињења, транспорта, складиштења и слично.

Коначни износ малопродајне цијене у правилу зависи од износа набавне цијене, на коју се обрачунава прописани проценат марже. З

а све остале производе, који нису обухваћени овом Уредбом, цијене се формирају у складу са понудом и потражњом на тржишту, односно ријеч је о слободном формирању цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана