Константан пад вакцинације МРП вакцином

СРНА
Константан пад вакцинације МРП вакцином

БАЊАЛУКА - У Републици Српској је у посљедње четири године евидентан константан пад вакцинације МРП вакцином, изјавила је помоћник директора за медицинске послове у Институту за јавно здравство Српске Јела Аћимовић.

"За прошлу годину тај обухват је износио 69 одсто, што је прилично ниско, јер се болести од којих штити ова вакцина преносе веома брзо и потребан је обухват од 95 одсто", рекла је Аћимовићева новинарима прије почетка стручног састанка за представнике задравствених установа које су укључене у процес имунизације у Српској - поводом Свјетске/европске седмице имунизације.

Она је подсјетила да се МРП вакцина даје ђеци од годину дана, а након тога слиједи ревакцинација петовалентном вакцином која се даје у доби од годину и по.

Она је додала да је петовалентна вакцина била веома прихваћена, али да је ове године видљив низак обухват том ревакцинацијом.

"Не знамо зашто је то тако - могуће да родитељи не доведу дијете на МРП вакцину, а онда ни на наредну мислећи да то мора ићи таквим редом и тако се пропусти петовалентна вакцина", појаснила је Аћимовићева.

Она је скренула пажњу родитељима да не одгађају те вакцинације, јер се ђеца доводе у ризик.

Аћимовићева је рекла да вакцинација ХПВ вакцином иде задовољавајућим темпом, да је до сада дато 420 доза, те да је Институт регистровао да постоји интересовање старијих од 15 година који плаћају своју вакцину и којима је до сада дато 70 доза.

Представник Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу Сидарта Дата, говорећи о значају вакцинације, као примјер је навео да се у Европи није виђела ђечија парализа већ 20 година, истичући да је важно да свако дијете добије потребну вакцину по распореду.

Свјетска/европска седмица имунизације обиљежава се од 23. до 29. априла. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана