Конобари истиснули информатичаре на домаћем тржишту рада

Милијана Латиновић
Конобари истиснули информатичаре на домаћем тржишту рада

БАЊАЛУКА - Домаће тржиште рада доживјело је велике промјене, што потврђује и податак да су у првом овогодишњем кварталу стручњаке информационих технологија са првог мјеста листе најтраженијих истиснули оператери у кол центрима, конобари и бравари, којих углавном нема ни за лијек.

Истраживање портала “МојПосао.ба” показало је да је дошло до осцилација у понуди и потражњи, али и до промјене структуре тражених занимања и радног окружења. Само на том порталу у првом овогодишњем кварталу објављено је више од 3.700 огласа за више од 8.600 радних мјеста и како су навели представља знатан пораст у односу на исти период прошле године.

- Осим што је забиљежен раст огласа за посао, подаци говоре и о измјенама структуре најпопуларнијих занимања у БиХ. Оператери у кол центрима, трговци у малопродаји и велепродаји, комерцијалисти, конобари те радници у производњи се налазе у самом врху најтраженијих занимања, а одмах иза њих на љествици су кувари, возачи, финансијски службеници те занатска занимања, као што су бравари, заваривачи, али и електричари - показало је истраживање портала “МојПосао.ба”. На листи десет најтраженијих у првом кварталу нема занимања у вези са ИТ-ијем.

Да ли ће се свршени основци који сада бирају будућа занимања осврнути на ово и слична истраживања приликом уписа у средње школе, тешко да ико може прецизно рећи. Привредници сматрају да то усмјерење креће из породице те да дјеца најчешће приликом избора средње школе испуњавају жеље родитеља.

- Нажалост дошло је до драстичних промјена и у свијету и код нас. Поједина занимања нису више интересантна, а дјеца углавном иду линијом мањег отпора и желе што краћим путем да дођу до зараде, без превеликог труда. Пореметили смо образовне процесе, вриједност дипломе изгубила је смисао. Неко ко је завршио високу школу и ради у некој здравственој установи и зна да ће зарадити максимално 1.600 марака, а конобар заради толико са бакшишом и онда се поставља питање зашто би се неко мучио и ишао у школу 15 или 17 година када са много мање муке може имати иста примања - рекао је за “Глас” предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић. Нагласио је да је све ово што се дешава толико пореметило тржиште да нема радника ни за једну дјелатност.

- Посебно занимања која стварају нову вриједност никоме више нису интересантна. Та занимања често изискују и неку физичку активност, одговорност, присуство, а многи од тога бјеже. Због тога су привредници доведени у ситуацију да преузете обавезе не могу да испуне. И није то само код нас, исто се дешава и у иностранству - објаснио је Пазуревић.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је да је потражња за конобарима већа него за ИТ стручњацима, јер су први махом отишли да раде на приморју.

- Хрватска вапи за свом радном снагом, не само угоститељима, и може се очекивати да код нас буду све већи проблеми. Лани је било тешко, ове године ћемо можда и преживјети, идуће не вјерујем. Сви морамо бар покушати да сачувамо радну снагу, да дигнемо плате и да буду смањена оптерећења на плате. Јача тржишта веће платежне моћи добијају утакмице - закључио је Татић.

Економиста Зоран Павловић рекао је да је ситуација таква да је БиХ постала мјесто гдје је лако пронаћи младе који добро говоре енглески и којима не пада тешко да раде у кол центрима.

- У посљедње вријеме отворено је неколико таквих центара. Са друге стране ИТ тржиште је релативно засићено, продукција тих кадрова у Србији је у експанзији, а када је ријеч о конобарима, у том сектору је катастрофа тотална. Све што су могле да повуку Хрватска и Словенија повукле су и сада у реномираним ресторанима у Бањалуци не могу да нађу иоле обученог конобара, ако се неко и појави, тражи плату 1.300 КМ - рекао је Павловић упозоривши да је би бирои за запошљавање требало да сагледају потребе тржишта и у том смјеру организују преквалификације незапослених.

Кандидати

Истраживање портала “МојПосао.ба” показује да се на огласе у првом кварталу пријавило више од 100.000 кандидата, што представља раст у односу на 2019. годину.

Како наводе, у поређењу са 2019. и 2020. годином, стиче се утисак да се тржиште опоравило и да се потражња за радницима вратила на претпандемијски ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 14 беба
Рођено 14 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана