Конфузија због мјера одгодила малу матуру

Милијана Латиновић
Конфузија због мјера одгодила малу матуру

БАЊАЛУКА - Да ли су ученици деветог разреда у Републици Српској савладали све језичке зачкољице и математичке заврзламе остаће непознато и ове године, јер због пандемије вируса корона није могуће спровести малу матуру.

У Министарству просвјете и културе РС навели су за “Глас Српске” да су обавијестили Републички педагошки завод о разлозима због којих ни ове године неће бити мале матуре.

- Имајући у виду да Институт за јавно здравство РС није предложио нове мјере и препоруке за рад школа, те да су на снази препоруке донесене на почетку школске године, као и Уредба о начину извршавања мјера за спречавање и сузбијање заразног обољења “ковид 19”, нису остварени услови да се реализује мала матура - појаснили су у министарству.

Подсјетили су да је овај вид провјере знања малих матураната у Српској спровођен експериментално од школске 2017/2018. године, како је и предвиђено Законом о основном васпитању и образовању.

У школској 2019/2020. години требало је да њоме буде обухваћено свих 187 основних школа како би се од школске 2020/2021. године могла реализовати мала матура у пуном капацитету, као обавезујућа, гдје би се резултати вредновали приликом уписа ученика у средње школе. Међутим, због вируса корона то није било могуће.

Потез ресорног министарства изненадио је поједине просвјетаре, с обзиром на то да је одобрено извођење екскурзија, али и да се епидемиолошка ситуација смирила и да су укинуте и маске и физичке дистанца.

- Били смо изненађени. Дуго нисмо имали никакву информацију и с обзиром на то да су мјере укинуте, очекивали смо да ће тестирање бити одржано. Међутим, логично објашњење могло би бити и то да су донедавно све мјере биле на снази и не бисмо сада имали довољно времена да све организујемо. У годинама прије короне почели бисмо се припремати у јануару или фебруару, када би ученици имали потребне збирке на сајту Педагошког завода - рекла је предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске и горњоподрињске регије Јелена Чанчар.

Да тестирања неће бити обавијештени су и у осталим активима, у којима истичу да је корона и те како оставила посљедице на савладавање градива.

- Посљедице пандемије у образовању и те како ће се видјети, посебно код ученика нижих разреда. Њихов почетак школовања није протекао онако како је требало, учитељи су доста у заостатку с дјецом баш због тога што на самом почетку нису били у учионицама. Старији ђаци су доста самостални у учењу, тако да им савладавање лекција на даљину није толико тешко пало - казала је предсједница Актива директора основних школа са подручја Козарске Дубице, Костајнице, Новог Града и Крупе на Уни Божана Вукић и додала да је корона негативно утицала на социјализацију дјеце.

Са њом је сагласан и предсједник Актива директора основних школа у Лакташима, Српцу, Градишци и Прњавору Радослав Савановић.

- Онлајн настава је морала бити примијењена, али она не може дати квалитет рада као на часу, када имате интеракцију између наставника и ђака. Ниво знања, али и радних навика се сигурно спустио - упозорио је Савановић.

Екстерна провјера

Екстерна провјера постигнућа из српског језика и математике, која је представљала први корак ка увођењу мале матуре, за ученике деветог разреда у Српској спроводила се од 2013. године, а осим тога провјеравала су се и постигнућа ученика петог разреда.

- Још нисмо добили обавјештење да ли ће бити тестирања за ученике петог разреда, али с обзиром на то да ни на сајту Педагошког завода РС нису доступне збирке за вјежбање, вјероватно ни тог тестирања неће бити - рекла је Божана Вукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана