Конференција у Бањалуци: Подршка младима да развијају своје потенцијале

Срна
Конференција у Бањалуци: Подршка младима да развијају своје потенцијале

БАЊАЛУКА - Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је министарство на чијем је челу организовало данашњу конференцију у Бањалуци како би се младима представили примјери добре праксе, могућности и пружила подршка да у сваком смислу развијају своје потенцијале.

Она је навела да ће конференција "Млади у Републици Српској, наша садашњост", која се одржава у Културном центру Бански двор у Бањалуци, бити реализована кроз три панела, током којих ће се говорити о три изузетно значајне теме друштвеног дјеловања.

-Првенствено ће бити ријеч о подршци омладинском предузетништву, односно останку младих људи у Републици Српској, као и о младима и популационој политици, те о младима у спорту - рекла је Давидовићева новинарима.

-Омладински савјет Републике Српске тражиће већа издвајања и улагања у младе људе те унапређење пронаталитетне политике - изјавио је генерални секретар Омладинског савјета Живко Ћетојевић.

Ћетојевић очекује да млади буду фокус рада Владе Републике Српске и ресорног министарства.

-Свјесни смо да су млади уназад двије године, поготово од ковида 19, а и сада пост-ковид, највише изнијели све недаће које су затекле Републику Српску у том периоду и сматрамо да млади људи треба да буду први и основни фокус у сваком могућем дјеловању Владе Републике Српске - рекао је Ћетојевић новинарима.

Конференцији присуствују и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар омладине и спорта Србије Вања Удовичић и помоћник министра у Министарству за бригу о породици и демографију Србије Александра Чамагић.

Радован Вишковић изјавио је да ће Влада подржати све приједлоге младих Српске са конференције "Млади у Републици Српској, наша садашњост".

Он је рекао да је омладина веома значајан фактор Републике Српске, истичући да је у току израда петогодишње стратегије омладинске политике Републике Српске од 2022. до 2026. године.

-У тој политици треба да се нађу одређене смјернице и рјешења која се надам да ће и данашња конференција да изњедри и да видимо шта је то што млади људи очекују, шта је то што ми још можемо помоћи - истакао је Вишковић.

Он је навео да је Република Српска и до сада у значајној мјери помагала младе што ће, како је истакао, радити и даље.

-Волио бих да чујем и од тих људи да ли можда мјере које смо имали до сада треба у неком облику модификовати или прилагодити - каже Вишковић.

Премијер Српске је истакао да је у овогодишњем републичком буџету преко Завода за запошљавање планирано 14 милиона КМ за запошљавање нових радника у Републици Српској, иако ће, према приспјелим захтјевима које је Завод добио, бити потребно дупло више, те потврдио да ће Влада Српске ће наћи начина да одобри још додатних 14 милиона.

-Значи са 14 милиона фактички идемо на 28 милиона за помоћ код запошљавања и у ту сферу у највећем дијелу спадају и млади у Републици Српској, и кроз самозапошљавање и кроз приправнички стаж и тако даље - истакао је Вишковић.

Он је навео да је у посљедњих пар година издвојено више од 56 милиона КМ за скоро 9.000 младих људи који су путем приправничког стажа дошли до запослења.

Вишковић напомиње да је кроз субвенционисање каматних стопа за младе брачне парове до сада издвојено 15 милиона КМ, а да је у буџету за 2022. годину намијењено 2,3 милиона КМ.

-Не смијемо заборавити Инвестиционо-развојну банку која има свој посебан програм за обезбјеђење стамбеног питања за младе брачне парове, гдје даје најповољније каматне стопе - нагласио је Вишковић.

Он је истакао да је Влада спремна предузимати још олакшица према младим људима у Републици Српској.

-Морамо акценат ставити на младе људе у статусу брачне заједнице и по могућности са рођеним дјететом. Они ће бити наша посебна брига како би и демографију и демографска питања у Републици Српској тиме поспјешили - нагласио је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана