Конференција о легализацији канабиса: Неопходно да пацијенте умјесто дилера лијече доктори

Срна
Конференција о легализацији канабиса: Неопходно да пацијенте умјесто дилера лијече доктори

САРАЈЕВО - Представници надлежних институција БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, стручне јавности и академске заједнице сматрају да треба убрзати процес легализације канабиса у медицинске сврхе и уредити тако да се струка бави употребом, а полиција и правосуђе злоупотребом.

На конференцији "Легализација канабиса у медицинске сврхе – како убрзати процес?", која је одржана у Сарајеву, процес легализације подржали су министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак, представник Министарства безбједности у Савјету министара Добрица Куцаловић, министар здравља ФБиХ Недиљко Римац и помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Весна Випотник.

 

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Наташа Грубиша упознала је учеснике о садржају Одлуке о измјени листе опојних дрога, којом се широм отварају врата могућности да пацијенти у БиХ легално купују уље канабиса.

 

Ову одлуку је Агенција упутила на изјашњавање надлежним институцијама, а Грубиша је навела да је стигло неколико позитивних мишљења, те да се сада не смије стати са овим процесом, будући да је њихов задатак да пацијенти на легалан начин добију квалитетан, ефикасан и јасно дозиран лијек.

 

На конференцији су изнесене и стручне експертизе и искуства, а посланик у Представничком дому парламента БиХ и организатор конференције Саша Магазиновић је оцијенио да је овај процес легализације близу краја, што ће омогућити да пацијенте умјесто дилера лијече доктори и да лијек купују у апотекама.

 

Магазиновић је рекао да овај процес има подршку свих надлежних институција на нивоу БиХ и на ентитетским нивоима, те да је сврха конференције да убрза процес доношења коначне одлуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана