Концертом у Бањалуци обиљежена Кинеска нова година

Срна
Концертом у Бањалуци обиљежена Кинеска нова година

БАЊАЛУКА - Концерт поводом обиљежавања Кинеске нове године и уласка у годину тигра одржан је вечерас у Концертној дворани Културног центра “Бански двор” у Бањалуци.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је новинарима да ресорно министарство на плану културно-образовне сарадње Српске и Кине активно учествује у процесу изучавања кинеског језика у овдашњим школама.

Она је додала да ученици у Српској показују велико интересовање за учење кинеског језика.

Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин рекао је да је Конфуцијев институт овог универзитета једна од повезница Републике Српске и Кине.

Он је додао да је преко овог института успостављена веза са бројним кинеским универзитетима, али и конекција овдашњих политичких представника са онима из Кине.

“Захваљујући овом институту имаћемо нови студијски програм - синологија на коме ће се изучавати кинески језик, традиција, култура и обичаји. Очекујемо на том плану да ће од наредне године уписана права генерација студената која би учила кинески језик”, најавио је Гајанин.

Директор Конфуцијевог института Љиљана Стевић рекла је да година тигра симболизује храброст, новитете, издржљивост и снагу, додајући да на овим просторима постоји велика заинтересованост за кинеску културу и језик.

Концерт су организовали Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци у сарадњи са Академијом умјетности и Културним центром “Бански двор”.

У програму су учествовали Гудачки камерни оркестар “Бан Светислав Тиса Милосављевић” Културног центра “Бански двор”, Гудачки камерни оркестар Академије умјетности у Бањалуци и Камерни хор “Керубини”.

Улаз је био бесплатан, а концерту су присуствовале бројне личности из културног, јавног и друштвеног живота Републике Српске и Бањалуке.

Кинеска Нова година је празник којим се прославља почетак Нове године по традиционалном кинеском календару.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана