Комшић и Бећировић се обрушили на Тужилаштво БиХ због оптужнице за злочин над Србима

ГС
Комшић и Бећировић се обрушили на Тужилаштво БиХ због оптужнице за злочин над Србима

САРАЈЕВО – Boшњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић поводом подизања оптужнице против Ахмета Сејдића, Ферида Буљубашића и других једанаест припадника такозване Армије РБиХ због злочина над Србима, позвао је Тужилаштво БиХ да „дјелује законито, независно и професионално“.

-Тужилаштво БиХ не смије бити алат у рукама оних који желе разорити државу Босну и Херцеговину – навео је Бећировић.

Додао је да „Тужилаштво БиХ хитно мора зауставити брутални удар на уставни поредак земље“.

- Налазимо се у најтежој ситуацији од потписивања Дејтонског мировног споразума, а Тужилаштво БиХ не подузима конкретне кораке с циљем процесуирања рушитеља уставног поретка државе БиХ. Зашто до данас нико није процесуиран? Умјесто да буду процесуирани они који руше државу, Тужилаштво БиХ прогања хероје одбране Горажда - истакао је Бећировић.

Изразивши незадовољство како је навео селективним приступом Тужилаштва БиХ у процесу подизања оптужница против лица осумњичених за почињење ратних злочина, Бећировић је навео да је увреда „за све грађане ове земље одлука Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против оних који су бранили цивиле и дјецу“.

-Тужилаштво БиХ подизањем оптужница против бранитеља који су легално бранили међународно признату државу Републику Босну и Херцеговину, директно и (не)свјесно ревизионистички утиче на карактер рата у БиХ. Поступци Тужилаштва БиХ усмјерени против оних који су се, у складу са међународним и националним правом, бранили, супротни су и људској и правничкој логици – навео је Бећировић.

Поводом подизања ове оптужнице јуче се огласио и хрватски члан Предсједништва БиХ говине и предсједник ДФ-а Жељко Комшић.

 

-Очито је да се ради о још једном осмишљеном покушају промјене карактера рата у БиХ и то кроз производњу статистичких елемената кроз којих се настоји у што већој мјери изједначити жртве са ратним злочинцима - сматра Комшић

Он сматра да је у овом случају „јасно да се кроз подизање оптужнице против 13 особа жели обезбједити што дуготрајнији судски поступак, који би се у том дужем временском периоду користио као политички алат погодан за оне политичке актере који улажу значајне напоре на негирању геноцида и ратних злочина у БиХ“.

-Оно што посебно забрињава је стављање Тужилаштва БиХ и Миланка Кајганића, главног тужитеља у политичку функцију оних у Босни и Херцеговини, као и оних изван ње, да се на вјештачки начин покуша приказати другачији карактер рата у БиХ - истиче Комшић.

Истакао је да би, „како би Кајганић заштитио интегритет и непристраност Тужилаштва БиХ, било јако корисно да одговори на питања зашто нису подигнуте оптужнице против директних извршилаца геноцида у Сребреници, јер Тужилаштво БиХ мора процесуирати све директне извршиоце, учеснике у масовним ликвидацијама, протјеривању локалног становништва и организацији примарних, секундарних и терцијарних масовних гробница у циљу прикривања извршења ратног злочина геноцида”.

Комшић је додао да би „било добро да Кајганић почне дизати оптужнице против лица која су вршила гранатирање грађана Сарајева“.

-Уколико Кајганић не почне радити свој посао носиће бреме заштитника починилаца свих најстрашнијих злочина. Без обзира на то  што је тужилац Кајганић преференција јединог дијела међународне заједнице, он би требао напокон почети радити свој тужилачки посао - закључује Комшић.

Злочин

Тужилаштво БиХ саопштило је прије три дана да је подигнута оптужница против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ, које терете за ратне злочине над жртвама српске националности у мјесту Јошаница код Фоче у децембру 1992.

У фочанском селу 1992. године, наводи он, припадници такозване Армије БиХ на најмонструознији начин убили су 56 цивила на кућном прагу и то на велики православни празник Никољдан.

Из Тужилаштва БиХ саопштено је да је подигнута оптужница против 13 некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за злочин у Јошаници.

Оптужени Ахмет Сејдић и Ферид Буљубашић као команданти додатно се терете за злочине у селима у Вишеграду и Чајничу 1992. и 1993. године.

Поред Сејдића и Буљубашића оптужени за злочине над Србима у Јошаници су и Рашид Собо, Шефко Глушац, Закир Јамак, Бахрудин Мухић, Адем Фехрић, Мустафа Пољо, Енвер Кустура, Мухамед Лиска, Сакиб Чакар, Изет Сејдић и Мунир Нало.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана