Компензациони фонд: Превозницима у Српској 1,2 милиона, „Аеродромима“ 500.000 КМ КМ помоћи

Срна
Компензациони фонд: Превозницима у Српској 1,2 милиона, „Аеродромима“ 500.000 КМ КМ помоћи

БАЊАЛУКА - Компензациони фонд Републике Српске донио је одлуку о помоћи од 1,2 милиона КМ превозницима у Српској због отежаног привређивања у условима пандемије вируса корона, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић.

-За три мјесеца ћемо платити порезе и доприносе за запослене у овој дјелатности, што на мјесечном нивоу износи 400.000 КМ - истакао је Вишковић након сједнице Управног одбора Компензационог фонда Републике Српске у Бањалуци.

Он је подсјетио да је за превознике у Републици Српској од почетка вируса корона, од марта прошле до априла ове године плаћена најнижа плата, порези и доприноси.

Навео је да су за превознике у Српској од почетка појаве вируса корона од марта прошле године до априла ове у једном моменту плаћали најнижу плату, порезе и доприносе.

Вишковић је додао да је Кoмпензациони фонд Републике Српске донио одлуку о помоћи текућег пословања бањалучког аеродрома са 500.000 КМ, јер је његово пословање било отежано због пандемије.

-Очекујемо до краја ове године са овом помоћи да ће аеродром у Бањалуци бити у позицији да стабилизује своје пословање и да ће из редовних прихода финансирати свој развој - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Управни одбор разматрао извјештај о раду Компензационог фонда Републике Српске за девет мјесеци ове године.

-Од наших социјалних партнера Привредне коморе и Уније удружења послодаваца Републике Српске је констатована чињеница да смо ребалансом буџета за 2021. годину средства у Компензационом фонду са 90 милиона КМ, како је то било планирано, повећали на 120 милиона КМ - напоменуо је Вишковић.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске одобрио је „Аеродромима Републике Српске“ исплату средстава од 500.000 КМ за санирање посљедица изазваних смањењем обима саобраћаја на бањалучком аеродрому.

Одобрена је и исплата 80.000 КМ привредном друштву „Обућа“ из Зворника за претрпљене штете узроковане пандемијом вируса корона, које се огледају у кашњењу у плаћању основних обавеза друштва и с тим у вези немогућност реализације уговорених послова.

Такође је одобрено и 80.000 КМ Привредном друштву „Саматини“ из Милића за санирање негативних утицаја пандемије вируса корона које се огледа у смањењу пословних прихода и немогућности обезбјеђења обртних средстава за обављање производног процеса.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске упознао се са информација о писаним изјавама са захтјевом пословних субјеката који, у складу са Уредбом са законском снагом о измјенама и допунама Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести вируса корона, остварују право на исплату средстава за март, април и мај прошле године из средстава Фонда солидарности за обнову Републике Српске и средстава Компензационог фонда.

Одобрена је исплата средстава по основу испостављених рјешења Пореске управе у износу од 5.260 КМ у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона који су накнадно одобрени на основу извршних рјешења другостепеног органа.

Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске је у првом полугодишту ове године за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона одобрио укупно 71.474.795 КМ.

Када се узму у обзир и исплате за санацију и ублажавање штетних посљедица вируса корона из 2020. године, укупно исплаћена средства закључно са 30. јуна ове године износе 241.263.396 КМ, од чега из Компензационог фонда 122.718.789 КМ и Фонда солидарности за обнову Републике Српске 118.544.606 КМ.

Извјештај ће бити поднесен Влади Републике Српске као оснивачу Компензационог фонда Републике Српске.

Одобрена средства:

- Здравство 50.547.909,64 КМ

- Привреда 4.207.455,67 КМ

- Пољопривреда 8.200.000 КМ

- Завод за запошљавање 6.000.000 КМ

- Туристички ваучери 1.943.104,82 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана